Veaceslav Ioniță: „Moldovenii plătesc cel mai mare preț pentru gazele naturale din Sud-Estul Europei”

Ala Găină

Prețul gazelor la noi este de 4 ori mai mare decât în Ucraina sau Ungaria și cu 45% mai mare decât mediana regională, potrivit economistului Veaceslav Ioniță, care a făcut o analiză pe blogul său. 

„Dacă să ne raportăm la prețul median de 12,5 Lei/m3, atunci doar în luna decembrie noi am fost deposedați din motive necunoscute încă cu 750 milioane lei.

Pentru întreg sezon de încălzire noi v-om plăti în plus pentru gazele naturale nu mai puțin de 4,5 miliarde lei. Asta dacă luăm prețul median, dar nu cel din țări precum Ucraina și Ungaria.

Cine va răspunde pentru această delapidare similară cu jaful miliardului???”, scrie economistul.

Potrivit directorului Moldovagaz,Vadim Ceban, prețul anual mare de achiziție din tarif (750 USD) se datorează prețului ridicat de achiziție a gazelor naturale în primul trimestru din 2023.

u toate acestea, Moldovagaz continuă să achiziționeze gaze naturale de la Energocom la prețuri cu mult mai mari decât cele de piață. În aprilie prețul a constituit 672 USD pentru o mie de metri cubi, în timp ce prețurile pe piață au variat între 430 și 540 USD, în mai – 655 USD în timp ce prețurile de piață au fost cuprinse între 280 și 420 USD.

Cauza acestei mari diferențe – rezerve mari de gaze naturale cumpărate de Energocom în toamna-iarna din 2022-2023 la prețurile de atunci.Potrivit directorului Energocom, întreprinderea a cumpărat în acea perioadă în jur de 600 de milioane de metri cubi de gaze naturale la un preț mediu de 88 de Euro pentru MWh sau de 998 USD pentru o mie de metri cubi raportat la cursul de astăzi euro-dolar.