Veaceslav Ioniță: „Scumpirea resurselor energetice nu doar că lovește direct în facturile noastre, dar își lasă amprenta și asupra creditelor ipotecare”
Majorarea prețurilor la resursele energetice are un efect în lanț asupra economiei, iar unul dintre cele mai vizibile efecte este creșterea dobânzilor la creditele ipotecare. O spune expertul economic Veaceslav Ioniță, care a făcut o analiză pe blogul său despre cum scumpirea resurselor energetice influențează creditele ipotecare.
Potrivit expertului, pentru a combate inflația, BNM a majorat rata de bază de la 3,6% la 5,6%, ceea ce descurajează consumul și, implicit, contractarea de noi credite. Cum afectează acest lucru creditele ipotecare?
„Corelația este simplă: Atunci când BNM crește rata de bază cu 4%, dobânzile la creditele ipotecare urcă în medie cu 1%. Așadar, majorarea actuală va împinge dobânzile la creditele ipotecare de la 6,9% anual la 7,9% anual.
Ce înseamnă aceasta pentru cei care iau un credit ipotecar?
Astăzi, un credit ipotecar mediu este de aproximativ 1,3 milioane de lei. Creșterea dobânzilor cu 1 punct procentual înseamnă un cost suplimentar de 13.000 de lei anual doar din dobândă.
Impactul în timp:
Acest efect nu apare instantaneu, ci se resimte gradual în următoarele luni, pe măsură ce băncile ajustează dobânzile în funcție de rata de bază a BNM.
Concluzie:
Scumpirea resurselor energetice nu doar că lovește direct în facturile noastre, dar își lasă amprenta și asupra creditelor ipotecare. Creșterea dobânzilor face ca un credit să fie mai scump și accesibilitatea acestuia să fie mai redusă.
Deci, dacă vă gândiți la un credit ipotecar, luați în calcul că, pe lângă prețul casei, costul creditului va fi mai mare”, a scris expertul economic pe blogul său.