Veaceslav Platon, despre piața imobiliară: „Multe șantiere stau pe pauză și multe companii de construcții își încheie activitatea în Moldova și pleacă cu tot cu personal în România”

Adrian Sirbu

Piața construcțiilor din Moldova se află într-un declin continuu, iar, din această cauză, prețurile la imobile sunt tot mai mari. Veaceslav Platon a publicat pe blogul său de pe Telegram o analiză, care arată că prețurile la locuințe s-au dublat comparativ cu anul 2021. Anterior, aceleași cifre îngrijorătoare au fost scoase în evidență de expertul economic, Veaceslav Ioniță. 

„Dacă în 2021 un metru pătrat într-un bloc la mâna a doua costa între 500 și 700 de euro, iar în blocurile noi – între 600-800 €/m2, astăzi prețuri mai mici de 1.100 € pentru m2 nu găsim nici într-o categorie de locuințe. Iar aici vorbim de sectoarele Botanica, Buiucani și Ciocana. De Centru nici nu mai vreau să vorbesc. Ce să spun, dacă avem apartamente cu câte 4-5 mii € pentru un metru pătrat. Cine le cumpără?

La închirierea apartamentelor avem o situație similară. Plata lunară pentru un apartament cu o odaie în sectorul Centru constituia, în anii 2020-2021, circa 300 €. Astăzi e deja de 600 €. Închirierea unui apartament cu două odăi în Centru capitalei era de 400 €. Astăzi e 700-800 €. După prețurile la apartamente și, mai ales, a închirierii acestora Chișinăul concurează cu mari orașe europene. Fapt ce face insuportabilă și chiar imposibilă viața în Chișinău pentru multe categorii de persoane”, a scris Platon pe Telegram.

Potrivit lui Platon, multe șantiere stau pe pauză și multe companii de construcții își încheie activitatea în Moldova și pleacă cu tot cu personal în România.

„De vină sunt Maia Sandu și Andrei Spînu. În decursul a trei ani de aflare la putere, această pereche a distrus în mod sistematic și total deliberat industria construcțiilor din țara noastră. Aceștia au încetat în mod artificial să mai emită avize generale pentru așa-numitele PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), care permite modificarea destinațiilor terenurilor. Fără acesta e imposibilă demararea construcției unui complex locativ, dacă anterior terenul avea o altă destinație. Timp de trei ani de guvernare a Maiei Sandu, în Chișinău au fost oferite doar șase PUZ-uri, din cauza cărora împotriva consilierilor municipali au fost intentate dosare administrative, iar autorizațiile de construcții emise de aceștia au fost atacate în instanță de către Cancelaria de Stat.

Situația e similară în toată țara. Dar dacă în raioane au mai rămas terenuri destinate construcțiilor, în Chișinău terenurile disponibile s-au terminat încă în 2007. Astfel, deja de trei ani companiile de construcții din Chișinău nu au demarat construcția niciunui mare complex locativ. Doar finisează obiectele începute anterior. Respectiv, volumul construcțiilor scade în toată țara, iar companiile de construcții pleacă de pe piața moldovenească în România cu tot cu muncitori. De exemplu, companii ca Vasigur Grup, Urban Construct și altele. Cele rămase, își reduc echipa de personal, oameni care iarăși pleacă peste hotare. Volumul materialelor de construcții necesar scade, ceea ce duce la creșterea prețurilor acestora, întrucât costurile relativ fixe ale acestora sunt distribuite acum pe un volum mai mic de vânzări. Toate acestea, în complexitate, duc la scumpirea apartamentelor și a închirierii acestora, o scădere a cererii efective și o scădere a veniturilor companiilor de construcții, urmată de o scădere și mai mare a volumului de construcții. Acesta este modul în care orice industrie intră în criză”, a mai explicat acesta.

În primul trimestru din 2024, ianuarie-martie, a fost înregistrată cea mai mare creștere a prețurilor la imobile din ultimii 16 ani. În 2023 prețurile locuințelor au fost la nivelul anului 2022, iar în 2024 se înregistrează o înviorare a pieței prin creșterea prețurilor, dar cu o reducere a numărului de tranzacții. În primul trimestru, a fost înregistrat prețul maxim al locuințelor din istoria Republicii Moldova. Despre aceasta a comunicat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.