Victor Parlicov: Republica Moldova are stocuri de gaze până la sfârșitul lunii februarie

Ala Găină

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține că statul dispune de stocuri de gaze naturale suficiente până la sfârșitul lunii februarie. În ceea ce privește energia electrică, există un contract pe termen lung. În aceste condiții, securitatea energetică a cetățenilor este asigurată, iar prețurile sunt predictibile. 

„Avem asigurată nu doar securitatea alimentării cetățenilor, dar și prețuri prognozabile. Indiferent de ce se va întâmpla pe piața regională de gaze, dacă vor sălta prețurile la gaze, noi suntem protejați, dacă vor sălta prețurile la energia electrică, noi la fel suntem protejați. Consumatorii din Republica Moldova vor avea energie și căldură, gaze la prețuri stabile, ele nu au cum să meargă în sus. Posibil, nu vreau să promit, dar posibil să fie reduse pe parcursul iernii o parte din prețuri”, a declarat Ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În ceea ce ține de energia electrică, ministrul a amintit că a fost semnat un contract pe termen lung cu Centrala termoelectrică moldovenească din stânga Nistrului.

Până la începutul lunii octombrie, Energocom stocase peste 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale.