Victor Parlicov: Republica Moldova nu-și propune să rezilieze contractul cu Gazprom

Redacția Liber TV

Republica Moldova nu-și propune să rezilieze contractul cu Gazprom, deși concernul rus nu-și onorează obligațiile contractuale și nu furnizează volumele necesare de gaz. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, invitat la emisiunea Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei. Totuși, autoritățile iau în considerare scenariul rezilierii contractului în mod unilateral de partea rusă. Victor Parlicov spune că dacă Gazprom nu mai furnizează gaz regiunii transnistrene, Chișinăul va trebui să gestioneze două crize concomitent, prețuri majorate la energie electrică și o posibilă criză umanitară în stânga Nistrului, relatează IPN. 

Potrivit ministrului Victor Parlicov, contractul cu Gazprom asigură un preț mai mic la energia electrică procurată pentru malul drept de la Centrala de la Cuciurgan și menține pe linia de plutire bugetul regiunii transnistrene.

„Pe malul drept noi nu consumăm gaze de la Gazprom, pe malul stâng noi nu avem o altă soluție, pe de o parte, să avem niște prețuri decente pentru cetățenii noștri la energia electrică și, pe de altă parte, ceea ce nu-i mai puțin important, să menținem o stabilitate socială în stânga Nistrului. Și nu uitați că regiunea transnistreană la fel depinde de banii pe care noi îi plătim pentru energia electrică. MUSCA Noi vrem să avem o stabilitate, o predictibilitate în relații și trebuie să pornim dialogul, și trebuie să căutăm soluții pentru reglementarea politică a acestui conflict”, a declarat ministrul Energiei.

Deși Gazprom nu furnizează volumele de gaz stipulate în contract, Chișinăul nu intenționează să reziliere contractul cu concernul rus, spune Victor Parlicov.

„La moment nu ne propunem sub nicio formă unilateral să reziliem acest contract, dar evident că noi trebuie să fim pregătiți de scenariul în care Gazprom îl reziliază, pentru că, repet, până în prezent Gazprom, din luna mai anul trecut, are dreptul juridic de a rezilia acest contract. Sigur că noi trebuie să fim gata de acest scenariu în orice moment, dar din partea noastră demersuri de reziliere a acestui contract la moment nu se planifică”, a mai spus Parlicov.

Potrivit ministrului, o eventuală sistare a gazului din partea Gazprom ar însemna o criză umanitară în stânga Nistrului, de gestionarea căreia vor fi responsabile autoritățile de la Chișinău. În plus, rezilierea contractului cu Gazprom ar înseamna prețuri mai mari la energia electrică.

„Noi avem opțiunea și noi am demonstrat, inclusiv în noiembrie anul trecut, că noi putem să facem față fără energia electrică din regiunea transnistreană, doar că trebuie să fim pregătiți să absorbim concomitent câteva crize: una – prețurile la energia electrică la noi; doi – o posibilă criză umanitară în câteva luni în regiunea transnistreană. Dar să nu uităm, în regiunea transnistreană sunt vreo 300 de mii de oameni sau 250 de mii, câți o fi fiind, aproape toți cetățeni ai Republicii Moldova. Deci, ei nu vor dispărea, nu se vor evapora…”, a conchis ministrul Energiei.

În prezent, consumatorii casnici plătesc 16,73 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Cu TVA inclus, tariful constituie 18,07 lei.