
(VIDEO) După doi ani de stagnare, guvernarea promite o „resetare”. Radu Marian: „Economia nu a crescut mult”
Deputatul PAS, Radu Marian, a recunoscut în cadrul unei emisiuni la Cinema 1 că economia Republicii Moldova nu a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani. Potrivit acestuia, în 2023 și 2024, PIB-ul țării nu a avut o evoluție considerabilă, în contextul unor „șocuri economice fără precedent”, generate de războiul din Ucraina și efectele sale asupra consumului și investițiilor.
”Cifrele sunt clare. Economia Republicii Moldova nu a crescut mult. Și în 2023, și în 2024 nu s-a întâmplat acest lucru. Sarcina noastră ca și guvernare a fost să stabilizăm economia în fața unor șocuri foarte puternice, fără precedent – război la frontieră, care a afectat și încrederea oamenilor în viitor, și capacitatea lor de a cheltui și investi. Noi am venit cu mai multe măsuri economice, sociale – dublarea salariului minim, pensia minimă a fost majorată cu 160%, pensia medie s-a dublat, salariul mediu s-a majorat cu 85%. Toți acești indicatori arată că veniturile au crescut mai mult decât rata inflației. Dincolo de asta, programul de compensații în facturi și suportul pentru agenții economici. Am luat niște măsuri să atenuăm niște șocuri, să stabilizăm economia și cred că în mare parte s-a reușit. Trebuie să trecem acum la o nouă etapă, de a reseta și a reveni la o creștere economică. Programul UE de 1,9 miliarde de euro va fi focusat pe măsuri de creștere economică, subvenționarea industriilor, infrastructură publică”, a declarat Radu Marian.
Deși nu a fost menționată o prognoză clară privind creșterea economică în următorii ani, reprezentanții guvernării susțin că urmează o „resetare” a economiei și o tranziție către un nou model de dezvoltare.
Economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere de 0,1% în 2024. Potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), Produsul Intern Brut (PIB) a constituit 323,8 miliarde lei, cu circa 23 de miliarde mai mult decât în 2023. Unii experți economici avertizează că fără reforme serioase, Moldova riscă să rămână blocată într-o stagnare economică prelungită.
Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, economia moldovenească se confruntă cu una dintre cele mai dificile perioade din ultimele decenii:
„Stagnarea economică pe întreg anul 2024, cu un avans infim de 0,1%, este doar un simptom al unei probleme mult mai grave: în ultimii cinci ani, economia a avut o creștere cumulativă de doar 0,4%, un nivel alarmant de scăzut comparabil doar cu perioada imediat următoare prăbușirii Uniunii Sovietice”.
Potrivit lui Ioniță, slăbirea economiei este rezultatul unui „colaps sistemic al principalelor sectoare economice”. Este vorba despre pierderi în agricultură, industrie, scăderea ocupării forței de muncă și părbușirea exporturilor. „Acești factori definesc o furtună perfectă”, susține expertul.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a fi la curent cu noutățile din prima sursă!