(VIDEO) Expert BNM: ”Schimbarea monedei de referință de la dolar la euro aduce beneficii atât pentru persoanele fizice, cât și pentru mediul de afaceri”

Ala Găină

De la 2 ianuarie 2025, euro a devenit moneda de referință în R. Moldova, luând locul dolarului american. Schimbarea promite să reducă fluctuațiile cursului euro față de leul moldovenesc, dar și diferența dintre cursurile de cumpărare și vânzare ale monedei europene, spun experții. Daniel Savin, șeful Departamentului Piețe Financiare din cadrul Băncii Naționale, a declarat în cadrul unei emisiuni la TV8 că acest lucru va aduce beneficii atât pentru persoanele fizice, cât și pentru mediul de afaceri. 

”Noi vorbim despre schimbarea referinței sau calcularea cursului oficial ca atare. În spatele acestei decizii stau niște raționamente economice și legătura este directă cu alinierea țării la realitățile economice. Din 2014, de la semnarea Acordului de Asociere, comerțul și, în general, fluxurile comerciale dintre R.Moldova și Uniunea Europeană au crescut în fiecare an. Banca Națională făcea evaluări privind oportunitatea modificării acestei referințe și în 2024 am ajuns la concluzia că este timpul să facem această schimbare”, a declarat Daniel Savin, șeful Departamentului Piețe Financiare din cadrul Băncii Naționale.

Trecerea de la dolar la euro se înscrie în contextul parcursului european al R. Moldova, fiind un pas important în alinierea la standardele economice și financiare europene. Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al țării și principala sursă de remitențe și investiții din afară.

Totuși, șeful Departamentului Piețe Financiare din cadrul Băncii Naționale spune că „aceasta nu este o decizie politică”, ci, mai degrabă, una tehnică, analizată și pregătită timp de mai mulți ani. Potrivit expertului, comerțul exterior achitat în euro depășește circa 60% în ziua de astăzi, veniturile sunt peste 70% în euro, preferințele de economisire în valută sunt peste 70% în euro.

„Toate aceste elemente ne-au convins că e timpul să facem această trecere. Noi modificăm doar modalitatea de calcul a cursului și, eventual, modalitatea de intervenție pe piața valutară. Nu se anulează, nu se interzic anumite tranzacții, fiecare persoană, fiecare agent economic este în drept să-și aleagă valuta cu care va tranzacționa. Referința, ca atare, va avea anumite beneficii pentru business, dar și pentru persoanele fizice, deoarece dacă piața valutară este în euro, vom vedea fluctuații mai mici, adică va fi o volatilitate mai mică. Asta va însemna o diferență mai mică între cursul de vânzare și cumpărare”, a declarat expertul.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale trecerii la euro ca monedă de referință este o stabilitate mai mare a ratelor de schimb dintre euro și leul moldovenesc. BNM afirmă că asta îi va avantaja atât pe cei care încasează plăți în euro, cât și pe cei care fac aceste plăți sau preferă moneda europeană pentru economii.

Specialiștii BNM spun că schimbarea monedei de referință nu afectează dobânzile la credite, care sunt determinate de condițiile pieței financiare. Totuși, stabilitatea cursului dintre euro și leul moldovenesc va oferi celor care iau credite mai multă previzibilitate în rambursarea ratelor.