
(VIDEO) Malurile de Prut, mai apropiate. Au început lucrările la drumul de acces către noul „Pod de Flori” de la Ungheni
Vești bune pentru toți locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului: au început lucrările la drumul către noul „Pod de Flori” peste Prut de la Ungheni.
Astfel, în partea nordică a satului Zagarancea și a municipiului Ungheni, la intersecția drumului național R6 Ungheni – Sculeni și a centurii rutiere a municipiului Ungheni, parte a traseului național R1 Ungheni – Chișinău, au început lucrările de amenjare și construcție a drumului de acces către noul Pod peste Prut din Ungheni, parte din viitoarea Autostradă a Unirii, A8, scrie NewsUngheni.org.
Noul drum de acces spre viitorul „Pod peste Flori” de la Ungheni, unde acum este doar pod de cale ferată, va avea lungimea de cca 550 – 600 de metri (+/-), o lățime de 4*3.75 metri (4 benzi) și va conecta rutier noul Pod peste Prut, la nivel de Autostradă, cu sensul giratoriu de conexiune R1 Ungheni – Chișinău și R16 Ungheni – Sculeni.
Totodată, în procesul de construcție a noului drum de acces spre „Podul de Flori” peste Prut de la Ungheni, va fi amenjată o nouă bandă de virare la stânga pe traseul R16 pe direcția Sculeni (supralărgirea traseul R16 cu a 3-a bandă pe o distanță de 270 de metri).
Contractul pentru construcția primului Podul peste Prut după o perioadă de 60 de ani prevede execuția a:
- 261.20 m lungime pod nou peste Prut (câte un pod pentru fiecare sens de circulație)
- 2 benzi pe sens + trotuare
- 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)
- 8 m lățime parte carosabilă
- 1 km lungime traseu
- 4 x 3.75 m parte carosabilă drum de legătură
- punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor
- Podul peste Prut de la Ungheni face parte din proiectul Autostrăzii A8 și va avea și punct de trecere a frontierei, care va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).
Durata contractului va fi de 24 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, în valoare de peste 151.68 milioane ROL, fără TVA, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.
Podul peste Prut de la Ungheni va contribui la dezvoltarea conexiunilor rutiere cu Republica Moldova, respectiv la conectivitatea Republicii Moldova la rețeaua europeană de transport TEN-T, dar și la fluidizarea traficului și optimizarea fluxului de transport, eliminarea blocajelor din punctele de trecere a frontierei.
Podul va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.
Podul de la Ungheni va interconecta infrastructurile rutiere între ambele maluri ale Prutului, reunind Moldova istorică într-un tot întreg:
- Autostrada Unirii / A8 / Ungheni – Iași – Târgu Mureș
- Viitoarea Autostrada Iași / Ungheni – Chișinău – Odesa
- Drumul național R1 Ungheni – Chișinău
- Drumul național R16 Ungheni – Fălești – Bălți
- G91 Ungheni – Bărboieni – M1
Amintim că la 18 decembrie 2024, Cabinetul de Miniștri de la București a aprobat o hotărâre privind declanșarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, care este parte a proiectului Autostrăzii Unirii / A8 / Ungheni – Iași – Târgu Mureș.
Totodată, în iulie 2024, Guvernul de la București a aprobat transformarea a circa 20 km de drum județean și comunal în drum de interes național, în contextul proiectelor de construire a podului peste Prut de la Ungheni și a autostrăzii Ungheni – Iași – Moțca, parte din A8.
Scopul celor 20 km de drum național este descărcarea traficului de la viitorul Pod peste Prut de la Ungheni, și în contextul construirii autostrăzii spre Ungheni – Iași – Târgu Mureș (A8).
Decizia a fost adoptată joi de către guvernul de la București, la propunerea Ministerului Transporturilor.
Sursa: NewsUngheni.org