(VIDEO) Șeful Moldovagaz contrazice guvernarea: Nu există premise pentru micșorarea prețului la gaz până la 13-14 lei

Ala Găină

Nu există premise pentru micșorarea tariful la gaze până la 13-14 lei. Declarația a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.  Potrivit lui, pentru o eventuală reducere a tarifului, Moldogaz trebuie să achiziționeze gaz cu un preț de minim 550 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Acest lucru însă, potrivit lui Ceban, nu este posibil chiar dacă Energocom cumpără gaze cu 430, de dolari pentru că există costuri adiționale pentru transport, stocarea în depozitele din Ucraina, injectare și extragere, care, la fel, influențează prețul de cumpărare.

„Dacă va fi un preț comunicat de la Energocom și vom vedea în factură, despre prețurile care se încadrează în limitele care ne permit să ne adresăm cu o eventuală micșorare, evident vom merge. Dar n-avem aceste premise. Pentru că este una când se declară la ce preț, astăzi, Energocom cumpără gaze naturale și livrează către Moldovagaz și al doilea subiect ce factură noi obținem de la Energocom în fiecare lună, până la data de 20. Factura aia diferă și diferă cu mult, comparativ cu prețurile anunțate. Am văzut în mass-media că 430, 450. Factura este mult mai mare”, a declarat Vadim Ceban.

Anterior, membrul Energocom, Alexandr Slusari a declarat că întreprinderea a cumpărat gaz ieftin, astfel că s-ar putea crea premise pentru micșorarea tarifului la gaze până la 13 lei.