(VIDEO) Veaceslav Ioniță: „Cei 1,9 miliarde de euro promiși acum de UE ajung, în mare parte, doar pentru a acoperi datoriile vechi și pentru a plăti dobânzile”

Ala Găină

Zilnic auzim cifra – 1,9 miliarde de euro, bani europeni pentru Republica Moldova. Unii o privesc cu entuziasm, alții cu scepticism. Dar ce înseamnă, în realitate, această sumă? E mult sau puțin? La ce ne ajută? Și, mai ales, ce vom face cu ea, se întreabă expertul economic Veaceslav Ioniță într-o analiză pe blogul său. 

Răspunsul simplu: vom face cam ce am făcut și până acum. Iar pentru a înțelege mai clar, să ne uităm la datele Ministerului Finanțelor și la executarea bugetului din ultimii patru ani (2021–2024). În acești ani de criză – pandemică, energetică, război – bugetul Moldovei a fost fortificat cu resurse atrase în sumă de 4,4 miliarde EURO . Din aceștia:

  • doar 17% au fost granturi (743 mil. euro),
  • 741 mil. euro au fost împrumuturi interne,
  • iar restul, aproape 3 miliarde de euro – împrumuturi externe.

Însă aproape jumătate din bani (2 miliarde de euro) s-au dus direct pe:

  • dobânzi – 750 mil. euro,
  • și rambursarea împrumuturilor vechi – 1,25 miliarde euro.

Deci, din cei 4,4 miliarde, au rămas efectiv 2,4 miliarde de euro, folosiți pentru proiecte concrete: reparații de drumuri, achiziție de gaz etc.

Ce urmează în 2025–2027? Guvernul are deja planificat:

  • 830 mil. euro pentru dobânzi,
  • 950 mil. euro pentru rambursarea creditelor externe.

Total: 1,8 miliarde de euro doar pentru a onora obligațiile financiare vechi.

Așadar, cei 1,9 miliarde de euro promiși acum ajung, în mare parte, doar pentru a acoperi datoriile vechi și pentru a plăti dobânzile. Pentru a supraviețuii și a acoperi deficitul bugetar pentru necesitățile minime mai avem nevoie de alte 1,8 miliarde EURO. Dar dacă vrem dezvoltare reală, dacă vrem să ne apropiem serios de UE, avem nevoie de încă 1,8 miliarde anual – pentru reforme, investiții și modernizare.

Concluzia: ajutorul UE e binevenit, dar realitatea dură este că Moldova pentru a supraviețui are nevoie de cel puțin 3,6 miliarde EURO și alți 5 miliarde de euro pentru a face un pas semnificativ spre transformare și dezvoltare.

sursa: ionita.md