(VIDEO) Veaceslav Ioniță, expert economic: „Tot mai mulți investitori părăsesc Republica Moldova”

Ala Găină

Deciziile economice negândite ale guvernării alungă investitorii din Republica Moldova. Este concluzia expertului economic, Veaceslav Ioniță, care, invitat la podcastul Nataliei Morari, a oferit exemple concrete prin care guvernarea adoptă decizii, care contravin intereselor investitorilor importanți. 

„Eu tot ce vreau să aud de la autorități este: unu – ce facem cu Zonele Economice Libere? A ieșit cândva un conducător, care a zis că vrea să le lichideze. Și la cei mai mari investitori a apărut semnalul că Moldova va lichida Zonele Economice Libere. Doi – industria prelucrătoare a materiei prime. Noi avem acum în Moldova vreo 40 de mii de oameni, care lucrează în industria prelucrătoare a materiei prime și exportă servicii. Cele mai mari branduri produc în Moldova. Aceste companii exportă servicii de 250 de milioane de dolari anual. Din motive necunoscute, Guvernul adoptă o decizie ca toate aceste companii să aibă garanție bancară la exportul materiei prime. Asta înseamnă lichidarea tuturor acestor companii! Noi îi întrebăm – ce faceți? Ei ne spun că aceste instrumente se implementează în alte țări. Asta ca și cum ai spune că ai topor, dar în casă nu umbli cu el, nu dai peste oameni. Timp de 25 de ani, nu a existat niciun caz prin care să apară probleme. Tot ce au făcut ei a fost să anuleze decizia pe 3 ani. Anulați prostia aceasta!”, a declarat expertul economic, Veaceslav Ioniță.

În același timp, expertul economic s-a referit și la fenomenul migrației, despre care spune că este „drama cea mai mare a țării noastre”. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în ultima perioadă, pleacă peste hotare, în mare parte, persoanele cele mai active, cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani.

„La noi a scăzut șomajul cu aproximativ 10 mii de persoane, iar la noi omul când nu are de lucru, își ia geanta și pleacă peste hotare. Rata șomajului redusă și scăderea șomajului în criză, de fapt, arată drama noastră – că oamenii pleacă. La noi migrează acum cei cu vârsta 25-45 de ani – cei mai activi. Singurul criteriu de stabilire a calității unei guvernări este poporul”, a mai declarat expertul în cadrul podcastului Nataliei Morari.