De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 11 ore

(VIDEO) Victor Parlicov: În prezent, nu există premise pentru ca tariful la gazele naturale să fie micșorat

Ala Găină

În prezent, nu există premise pentru ca tariful la gazele naturale să fie micșorat. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, care dă totuși asigurări că, pe parcursul sezonului de încălzire, prețul va fi unul stabil, indiferent de situația de pe piața internațională. Ministrul Energiei a mai declarat, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, că cea mai mare parte din gazele naturale stocate anterior sunt în depozitele din Ucraina.

„Am intrat în acest sezon cald anul acesta cu stocuri de gaze de anul trecut, care erau mai scumpe și acum prețul mediu ponderat, de asta și nu putem vinde de la Energocom gaze mai ieftin la prețul cu care am cumpărat vara. Din cele 650 de milioane, un procent foarte mic sau în jur de 20 de milioane de metri cubi de gaze naturale sunt în România, restul fiind în Ucraina. În România există două constrângeri. Prima este că în perioada de iarnă viteza cu care poți extrage gaze naturale din depozite este limitată. A doua problemă este că în România este mai scump de 5-6 ori decât în Ucraina”, a declarat Victor Parlicov la Radio Moldova.

Victor Parlicov a precizat că Republica Moldova are în stocuri peste 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale, rezerve care ar urma să fie suficiente până în luna martie. Tariful pentru consumatorii casnici este în prezent de 18 lei și 6 bani pentru un metru cub, cu TVA inclus.