14 țări NATO, printre care și România, au convenit achiziționarea în comun de sisteme de apărare antiaeriană

Ala Găină

Germania și 13 țări NATO, printre care și România, au semnat joi o scrisoare de intenție pentru achiziționarea în comun de sisteme de apărare antiaeriană precum Arrow 3 și Patriot.

Ceremonia de semnare a avut loc la sediul NATO din Bruxelles. Țările participante sunt Germania, Marea Britanie, Slovacia, Norvegia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Finlanda, Lituania, Olanda, România și Slovenia.

„Prin această inițiativă, ne asumăm responsabilitatea comună pentru securitatea în Europa – prin reunirea resurselor noastre”, a declarat ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, în timpul unei ceremonii la sediul NATO din Bruxelles. Estonia nu a fost prezentă la eveniment, dar va face și ea parte din această inițiativă, denumită „European Sky Shield”.

Berlinul a livrat săptămâna aceasta Ucrainei primul din cele patru sisteme SLM IRIS-T, însă forțele armate germane Bundeswehr nu au ele însele acest sistem în inventar. În același timp, Berlinul dorește să își mărească numărul de unități Patriot pe care le deține.

În timp ce Patriot și IRIS-T acoperă nivelul mediu de apărare aeriană, țările vor discuta, de asemenea, despre achiziționarea de sisteme pentru nivelul superior, cum ar fi Arrow 3 produs de Israel Aerospace Industries (IAI), și sisteme cu rază scurtă de acțiune concepute pentru a proteja zone mai mici sau convoaie militare, de exemplu.

„Trebuie să umplem rapid aceste lacune, trăim vremuri amenințătoare, periculoase”, a declarat Lambrecht, care a mai semnalat că ar prefera să cumpere Arrow 3 pentru nivelul superior de apărare antiaeriană.