De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 17 ore

21 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Peste 3000 de oameni au fost uciși

Ala Găină

Se împlinesc 21 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA, care au constat într-o serie de deturnări de linii aeriene şi atacuri sinucigaşe comise de 19 militanţi asociaţi grupului extremist islamic Al-Qaida. Atacurile împotriva oraşului New York şi Washington, D.C., care au declanşat un efort enorm al Statelor Unite de combatere a terorismului, au fost considerate cele mai letale atacuri teroriste asupra solului american din istoria statului, conducând, după cum spune FBI, la schimbări de amploare în abordările şi operaţiunile antiteroriste din SUA şi din întreaga lume.

Pe 11 septembrie 2001, nouăsprezece teroriști au deturnat patru avioane comerciale care se deplasau către San Francisco și Los Angeles de la Boston, Newark, şi Washington D.C, atacurile teroriste coordonate desfășurându-se cu o viteză amețitoare. Atacurile sângeroase au dus la moartea a 2.993 de oameni, inclusiv teroriștii. Cei mai mulți morți au fost civili, inclusiv cetățeni din 90 de țări. Mai mult, moartea de cancer pulmonar a cel puțin o persoană a fost considerată de un medic legist ca fiind cauzată de expunerea la praful ridicat, în urma prăbușirii World Trade Center.

Filmul atacului arată că la ora 8:46 AM, avionul care efectua zborul American Airlines numărul 11 a lovit în plin Turnul de Nord al World Trade Center din New York. Un sfert de oră după, zborul United Airlines numărul 175 care a lovit Turnul de Sud al World Trade Center, iar la ora 9:37 un alt grup de terorişti a condus zborul American Airlines numărul 77 în cădirea Pentagonului.

După aproximativ un sfert de oră, un al patrulea zbor, United Airlines 93, a cărui ţintă finală se presupune că a fost Capitoliul sau Casa Albă, s-a prăbuşit lângă localitatea Shanksville, Pennsylvania, după ce pasagerii au intrat în luptă cu teroriştii.

Trei clădiri din Complexul World Trade Center s-au prăbuşit în urma avariilor structurale suferite în ziua atacurilor.

Turnul de Sud s-a prăbușit după ce a ars timp de 56 de minute, într-un incendiu cauzat de impactul cu avionul ce efectua zborul United Airlines 175, iar Turnul de nord  s-a prăbuşit la ora 10:28 AM, după ce a ars vreme de aproximativ 102 minute.

În urma atacurilor teroriste, autoritățile americane au avut nevoie de aproape 10 ani pentru a-l găsi şi ucide pe Osama bin Laden, cel care a fost considerat arhitectul acestor atacuri. S-a întâmplat la data de 2 mai 2011, când o echipă a trupelor de elită SEALS a lansat un raid asupra bazei acestuia din Abbottabad (Pakistan), care a dus la moartea lui Osama bin Laden şi a unora dintre bodyguarzii săi.

De la atacul terorist din 2001, rețeaua teroristă Al Qaeda a încercat să comită alte două noi atacuri, respectiv cel din 2006, cu explozibil lichid, care a ajuns la bordul unui avion, dar și cel din 2009, cu bombe artizanale în reţeaua de metrou din New York, atentate care, din fericire, s-au soldat cu un eșec.