35 de ani de la căderea Zidului Berlinului. 200 de oameni şi-au pierdut viaţa încercând să fugă spre libertate

Adrian Sirbu

Astăzi se împlinesc 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului. 35 de ani de când germanii din Est au păşit, fără nicio restricţie, către democraţie. Simbolul Războiului Rece s-a întins pe o lungime de 155 de kilometri, iar aproape 200 de oameni şi-au pierdut viaţa încercând să fugă spre libertate. Astăzi, de-a lungul traselui Zidului, sunt expuse mesaje de unitate.

9 noiembrie 1989 – ziua în care simbolul dictaturii totalitare din Germania s-a prăbuşit. Zidul de 155 de kilometri care îi despărţea pe cei din Est de democraţie s-a spulberat după mai bine de 28 de ani. Acum, puteau păşi spre libertate fără nicio barieră.

În timpul existenţei Zidului, peste 100.000 de oameni au încercat să evadeze – unii au reuşit, însă pentru 140 dintre ei a însemnat sfârşitul. Zilele care au precedat momentul istoric au fost marcate de proteste masive în Est. Liderii au încercat să calmeze spiritele prin adoptarea unei legislații care să faciliteze, pe baza unor aprobări prealabile, accesul spre Occident. Schimbările erau minore, însă modul în care au fost anunţate a dus la consecinţe majore.

Distrugerea simbolului Războiului rece a dus imediat la reunificarea Germaniei, finalizată pe 3 octombrie 1990. Acum, 35 de ani mai târziu, germanii sărbătoresc momentul printr-o uriaşă instalaţie artistică în aer liber. Aproximativ 5.000 de afişe sunt expuse în centrul Berlinului de-a lungul fostului traseu al zidului.