De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 12 ore

404 zile de război în Ucraina// Prigojin spune că rușii controlează Bahmut. Kievul susține că orașul nu a căzut încă

Ala Găină

Șeful grupului de mercenari Wagner a proclamat victoria la Bahmut, după câteva luni de asediu. A publicat o filmare în care ridică steagul rus pe clădirea administrației. Evgheni Prigojin susține că, din punct de vedere legal, a preluat controlul la Bahmut și că armata ucraineană este concentrată în părțile de vest ale orașului. Sunt afirmații care nu pot fi verificate. Prigojin a dedicat momentul bloggerului rus asasinat la Sankt Petersburg.

„2 aprilie, ora 23:00. În spatele meu este clădirea primăriei. Drapelul acesta rus este pentru Vladen Tatarsky. ,,În memoria sa”, scrie pe drapel. Tehnic am capturat Bahmutul”, a declarat Prigojin într-o înregistrare video.

Statul Major ucrainean susține că apărătorii din Bahmut continuă să respingă atacurile. Iar Volodimir Zelenski a spus, în discursul său obișnuit de azi noapte, că luptele sunt deosebit de încinse. La aproximativ 25 de kilometri de Bahmut, un bombardament rusesc a ucis ieri 6 oameni și a rănit 11. Alți doi au murit în regiunea de nord Sumî. Zelenski a denunțat din nou atacarea civililor.

„Astăzi, teroriștii ruși au lovit din nou la Kostiantynivka, regiunea Donețk. Au lovit cartierele rezidențiale obișnuite. Șase oameni au fost uciși de acest bombardament rusesc, trei femei, trei bărbați. Oameni obișnuiți dintr-un oraș obișnuit din Donbas. Condoleanțe familiilor și prietenilor. Printre victime, 11 persoane au fost rănite. Rusia a folosit rachete S-300 și sistemul de lansare de rachete multiple „Uragan” împotriva Kostiantynivka”, a declarat Volodimir Zelenski.

Statul Major al forţelor armate ucrainene a recunoscut luni în buletinul său informativ zilnic că trupele ruse „fac încercări pentru a prelua controlul total” asupra Bahmut, într-o referire neobişnuită din partea Kievului în notele sale oficiale cu privire la posibilitatea cuceririi complete a acestui oraş din regiunea Doneţk de către Rusia, notează EFE.

„În direcţia Bahmut, inamicul nu încetează să atace oraşul (Bahmut) în încercarea de a prelua controlul total” al acestuia. Inamicul nu-şi încetează asaltul asupra Bahmut. Cu toate acestea, apărătorii ucrainenii menţin cu curaj oraşul, respingând numeroasele atacuri inamice”, indica Statul Major ucrainean în buletinul său informativ de duminică seara pe pagina sa de Facebook, potrivit AFP.

O sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) remarcă în acelaşi timp că intensitatea luptelor din Bahmut se schimbă în mod constant şi depinde în principal de aprovizionarea cu muniţie a fiecărei părţi. În acest context, Reuters notează că liderul Wagner a făcut şi înainte afirmaţii premature. Ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, a calificat situaţia de la Bahmut drept tensionată, indicând că forţele ucrainene îşi apără poziţiile, iar trupele ruse continuă să atace fără să ţină cont de pierderi.