A fost anunţat numele scriitorului care a câştigat Premiul Nobel pentru literatură 2017
Kazuo Ishiguro, scriitor şi scenarist britanic, s-a născut la data de 8 noiembrie 1954, în Japonia, la Nagasaki, oraş cunoscut în lumea întreagă pentru dezastrul provocat de bomba atomică aruncată aici de aviaţia SUA, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În 1960, întreaga familie – tatăl, Shizuo Ishiguro, oceanograf, şi mama, Shizuko, împreună cu fiul lor şi cele două fiice – emigrează în Marea Britanie şi se stabilesc la Guildford, un oraş din sudul Angliei, după care se mută la Southampton, un oraş portuar, pentru ca tatăl să poată să îşi exercite profesia de oceanograf.
Pentru că intenţia familiei era să rămână în Marea Britanie doar câţiva ani, Kazuo Ishiguro a fost educat şi obişnuit cu gândul că viaţa sa va fi în Japonia. În Japonia doar tatăl său s-a mai întors, pentru scurtă vreme, după 30 de ani, în cadrul unui program Japan Foundation Short-Term visitors Program.
Kazuo Ishiguro a mărturisit într-un interviu că imaginea Japoniei din primele sale scrieri a fost una imaginară, foarte puternică, pe care a construit-o în mintea sa cu multă emoţie. Pe de altă parte, japonezii, la momentul anunţării câştigătorului Premiului Nobel, nu prea ştiau despre cine e vorba, după cum arată şi reacţiile de pe reţelele de socializare, în schimb guvernul nipon nu a întârziat să îşi exprime oficial bucuria pentru că “un etnic japonez” a câştigat Premiul Nobel pentru literatură.
Kazuo Ishiguro a făcut studii de literatură şi filosofie în Universităţile din Kent şi apoi la East Anglia, o universitate profilată pe cercetare avansată în diverse domenii, descoperind cu mare curiozitate o cultură aşa de diferită de cea din ţara natală. A lucrat o vreme ca asistent social la Glasgow şi Londra, după care, începând cu anul 1982, când a devenit şi cetăţean britanic, s-a consacrat definitiv scrisului. În prezent, Kazuo Ishiguro locuieşte în Londra, împreună cu soţia sa, Lorna MacDougall, asistent social, şi fiica lor, Naomi.
Literatura lui Kazuo Ishiguro – o confesiune profundă şi emoţionantă despre “a fi”
Prima tentativă literară a lui Kazuo Ishiguro a fost un jurnal pe care l-a ţinut în timpul unei călătorii în SUA şi Canada. Engleza a devenit pentru el nu numai limba de adopţie, dar şi cea în care a exprimat cele mai profunde sentimente, ale omului Ishiguro şi ale scriitorului.
“A Pale View of Hills”/Amintirea palidă a munţilor (1982) ete primul roman publicat de Kazuo Ishiguro, al cărei personaj central este o femeie japoneză care trăieşte drama inadaptării la exil şi a înstrăinării de propria ţară. Pentru acest prim volum, scriitorul a fost recompensat cu Premiul Royal Society of Literature (RSL), o societate care încurajează dezvoltarea şi afirmarea literaturii.
I-au sporit succesul, traduse şi în română, următoarele romane: Un artist al lumii trecătoare (1986), Rămăşiţele zilei (1989), Nemângâiaţii (1995), Pe când eram orfani (2000), Să nu mă părăseşti (2005), Uriaşul îngropat (2015). La acestea se mai adăugă câteva proze scurte, semnificative fiind cele adunate în volumul “Nocturne”.
Opera lui Kazuo Ishiguro are influenţe din Kafka, Dostoievski, Proust și este tradusă în peste 30 de limbi. Temele sale preferate sunt memoria, timpul, sufletul, amintirea, înstrăinarea de sine şi de ceilalţi, deziluzia etc.
Kazuo Ishiguro, autor a numai şapte romane şi al unui volum de proză scurtă, scriitorul în vârstă de 62 de ani, va primi şi suma de 1,1 milioane de dolari, cu un milion de coroane suedeze mai mult decât anul trecut. La data de 10 decembrie 2017, dată la care este comemorat şi Alfred Nobel, va avea loc Ceremonia oficială de acordare a premiului, precisează Norfolk Now.