A pus buza pe dos! Serghei Lavrov a părăsit summitul G20, supărat că Antony Blinken a refuzat o întâlnire cu el: „Nu vom alerga după nimeni”

Ala Găină

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a plecat de la summitul G20, sărind peste sesiunile planificate pentru vineri după-amiaza, precum şi peste dineul oficial de vineri seara. Ministrul rus al Afacerilor Externe a transmis că el „nu va alerga” după Washington pentru negocieri, după ce omologul său american, Antony Blinken, a refuzat să aibă o întrevedere cu el. De asemenea, Lavrov s-a arătat nemulțumit că liderii occidentali vorbesc despre războiul din Ucraina, adresând critici Rusiei, în loc „să abordeze probleme economice globale”, relatează Reuters.

„Nu noi suntem cei care au abandonat contactele, ci SUA (…). Nu vom alerga după nimeni ca să propunem o întrevedere”, a spus Serghei Lavrov în faţa unor jurnalişti în insula indoneziană Bali, unde are loc reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor din G20.

Lavrov a respins vineri criticile Occidentului în legătură cu războiul din Ucraina, pe care le-a numit „frenetice”, spunând că liderii occidentali au ratat şansa de a aborda în cadrul G20 probleme economice globale, scriu AFP și dpa. „În timpul discuţiei, partenerii occidentali au evitat să urmeze mandatul G20, cel de a trata probleme ale economiei mondiale”, a transmis oficialul rus.

Potrivit ministrului rus de externe, discuţia Occidentului „a deviat aproape imediat (…) spre critici frenetice la adresa Federaţiei Ruse pe tema situaţiei din Ucraina”.Agresori, invadatori, ocupanţi, am auzit multe lucruri astăzi”, a mai spus Serghei Lavrov.

În aceeași declarație făcută în Indonezia, Lavrov a transmis că Rusia este gata să negocieze cu Ucraina şi Turcia asupra livrărilor de cereale, dar nu este clar când ar putea avea loc astfel de negocieri.

Indonezia a îndemnat vineri ţările din G20 să ajute să se pună capăt războiului din Ucraina, în condiţiile în care miniştrii de externe ai grupului s-au reunit în cadrul unui summit ce i-a adus pe unii dintre cei mai înverşunaţi critici ai invaziei ruse în aceeaşi cameră cu şeful diplomaţiei ruse, mai scriu sursele citate de Agerpres.

Serghei Lavrov a decis să părăsească summitul G20 de la Bali mai devreme, sărind peste sesiunile planificate pentru vineri după-amiaza, precum şi peste dineul oficial de vineri seara, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.