Administraţia Trump interzice Universităţii Harvard să mai înscrie studenţi străini

Adrian Sirbu

Administrația Trump a informat Universitatea Harvard, cea mai veche a Statelor Unite, că îi revocă posibilitatea de a mai înrola studenți străini sau veniți în schimburi de experiență.

Potrivit The New York Times, citată de publicațiile britanice, guvernul federal a notificat instituția de învățământ în cadrul unei corespondențe referitoare la legalitatea unei cereri de înregistrări extinse.

„Vă scriu pentru a vă informa că, începând de acum, certificarea Universității Harvard pentru programul de studenți și vizitatori este revocată, ca urmare a nerespectării legii”, a spus secretarul american pentru Securitate Internă.

În mesaj, se mai arată că “studenții străini deja înscriși trebuie să se transfere sau își vor pierde statutul legal. Fie ca acest lucru să servească drept avertisment pentru toate universitățile și instituțiile academice din țară”.

Într-o primă reacție, conducerea Universității Harvard a calificat măsura drept ilegală. Potrivit statisticilor citate de presa britanică, sunt aproape 7.000 de mii de studenți internaționali înscriși la Harvard, în ultimul an, sau 27% din totalul studenților.

La scurt timp după instalarea noii administrații de la Washington, finanțarea pentru cercetarea universitară medicală a fost tăiată drastic, într-un gest văzut ca răzbunare pe mentalitatea liberală din învățământul superior american.

Cele mai afectate de măsura din urmă cu peste trei luni au fost Harvard și Yale.

La 1 aprilie, agențiile federale au informat că reanalizează acordarea unor subvenții în valoare de aproape nouă miliarde de dolari către Harvard, pe fondul poziționării acesteia față de mișcările de protest propalestiniene și proisraeliene din campus.

Unele dintre aceste proteste au fost marcate de violențe și gesturi antisemite. Câteva zile mai târziu, conducerea universității a respins acuzațiile formulate de Administrația Trump, conform cărora ar încuraja antisemitismul.

CNN a transmis, într-o analiză, că instituția de învățământ superior, una din cele mai prestigioase din lume și cea mai veche din SUA, se confruntă cu o nouă administrație prezidențială care vrea să dea o lovitură mediului academic cu valori înalte, pentru a spulbera stâlpii societății americane.