Al doilea Bahmut: Rușii încearcă că ocupe Avdiivka și bombardează nord-estul Ucrainei

Adrian Sirbu

Majoritatea oamenilor din Avdiivka au fugit din cauza războiului. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, populația a scăzut de la 30.000 la 1.000. Puținii locuitori rămași au povestit pentru BBC că totul este distrus de bombardamente și nu a mai rămas nimic din orașul frumos, cu parcuri, magazine și festivaluri. Se gândesc și ei să fugă și se tem că dacă se vor mai întoarce vreodată, nu vor mai găsi nimic.

În timp ce rachetele rusești bombardează orașul, Hanna vrea cu disperare să fugă, dar mama ei, o femeie în vârstă, refuză să plece. „Nu pot să o părăsesc. Mi-a spus că vrea să doarmă în patul ei. Are 71 de ani și are probleme cu picioarele. Dacă rămâne singură, nu poate aduce apă sau lemne pentru încălzire.”, povestește Hanna.

Hanna și mama ei sunt printre ultimii locuitori rămași în Avdiivka, transmite Digi24.

Stau într-un apartament de la etajul cinci al unui bloc, sub bombardamente și lovituri aeriene aproape constante. Avdiivka, oraș important din punct de vedere strategic, se află chiar în prima linie în estul Ucrainei. Majoritatea oamenilor de aici au fugit.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, populația a scăzut de la peste 30.000 la puțin peste 1.000. Rusia a lansat o ofensivă majoră asupra orașului la începutul acestei luni, iar luptele s-au intensificat în ultimele zile. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris situația ca fiind „deosebit de grea”. „Ferestrele și ușile sunt sparte peste tot”, spune Hanna. „Cu atacuri în fiecare zi, este dificil să le repari, pentru că în fiecare zi se distrug”. Orașul este uneori descris ca fiind poarta de intrare către orașul Donețk, care a fost ocupat de Rusia din 2014. Ocuparea Avdiivka – care se află în apropiere – le-ar permite să împingă linia frontului înapoi, făcând dificilă operațiunea ucrainenilor de a elibera teritoriul. Să mergi la ultimul magazin rămas din oraș devine o provocare, spune Hanna. „Nu ai unde să te poți ascunde în caz de atac… dacă auzi alarmele, nu ai timp suficient pentru a ajunge în siguranță.” Între timp, de la acea discuție dintre Hanna și reporterii BBC, magazinul respectiv a fost distrus.

Locuitorii din Avdiivka mai primesc acum ajutor, mâncare și căldură doar la unul din centrele înființate în Ucraina și numite puncte de invincibilitate.