Alegeri în Franţa: Aproximativ 49 de milioane de persoane, chemate la urne pentru a alege noua Adunare Naţională

Adrian Sirbu

Aproximativ 49 de milioane de alegători francezi sunt chemaţi la urne pentru a stabili noua componenţă a Adunării Naţionale, adică numirea a 577 de deputaţi, în două tururi, duminică şi 7 iulie, ceea ce ar putea schimba radical orizontul politic, relatează AFP. 

Reprezentat de Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, partidul Rassemblement National se află în fruntea sondajelor, care îi acordă între 34% şi 37% din intenţiile de vot, cu perspectiva fără precedent de a obţine o majoritate relativă sau absolută pe 7 iulie, în seara celui de-al doilea tur.

Conform acestor sondaje de opinie, RN devansează alianţa de stânga a Nouveau Front Populaire, cotată între 27,5% şi 29%, şi tabăra prezidenţială, ajunsă la aproximativ 20%-21% din intenţiile de vot din primul tur.

Dacă Jordan Bardella ar deveni prim-ministru, ar fi pentru prima dată de la al doilea război mondial când un guvern de extremă dreapta ar conduce Franţa.

Preşedintele Emmanuel Macron a provocat aceste alegeri anticipate anunţând dizolvarea Adunării pe 9 iunie, în seara victoriei extremei drepte la alegerile europene.

Sondajele de opinie şi politicienii se aşteaptă la o participare mult mai mare decât la alegerile legislative din 2022, când s-au prezentat la urne 47,51% dintre alegători. De data aceasta, prezenţa la vot ar putea ajunge la două treimi din alegătorii înregistraţi.

Semne ale prezenţei ridicate aşteptate: votul online, deschis până joi cetăţenilor francezi care locuiesc în străinătate, a atins un număr record de 410 000 (250 000 în 2022).