De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 20 de ore

sursa foto:euromaidan press

Apel la Donald Trump: Putin nu vrea o Americă măreață. Noi, aliații voștri, o vrem

Vasile Cojocari

Într-o scrisoare citată de Washington Post, cei 17 foști sau actuali oficiali îi transmit viitorului președinte al SUA că Vladimir Putin ”nu își dorește o Americă măreață” relateaza caleaeuropeana.ro
Noi, aliații voștri, vrem asta”, transmit Traian Băsescu, fost președinte al României, Toomas Hendrik Ilves, fost președinte al Estoniei, Carl Bildt, fost premier și ministru de Externe al Suediei, Radosław Sikorski, fost ministru de Externe al Poloniei, sau Rosen Plevneliev, președintele în funcție al Bulgariei.

În calitate de aliați, facem un apel la noua administrație SUA și la Congres să fie fermi în apărarea obiectivelor și intereselor noastre comune: pacea, relația transatlantică și libertatea”, au transmis aceștia.

Alături de Traian Băsescu, un alt român a mai semnat această scrisoare: Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru securitate națională în administrația condusă de fostul președinte.

Băsescu și ceilalți actuali sau foști oficiali din regiune fac trimitere la ideea că diminuarea sau anularea sancțiunile aplicate Rusiei ar pune în pericol securitatea și stabilitatea pe care europenii și americanii au creat-o după Războiul Rece.

Să nu aveți nicio îndoială: Vladimir Putin nu este aliatul Americii. Nici un partener internațional de încredere. Ambii președinți care v-au precedat au încercat să interacționeze cu liderul Rusiei în spiritul încrederii și al prieteniei. Mare greșeală: Putin a tratat aceste bune intenții drept oportunități”, mai arată scrisoarea în care semnatarii fac referire la destabilizarea Ucrainei și anexarea ilegală a Crimeei.

Semnatarii îi reamintesc lui Trump că țările lor au fost întotdeauna aliații SUA, nu Rusia lui Vladimir Putin.

Când America ne-a solicitat în trecut, noi am venit. Am fost cu voi în Irak. Am fost cu voi în Afganistan. Ne-am asumat riscuri împreună, am sacrificat fii și fiice împreună. Ne-am apărat securitatea transatlantică ca un front unit. Asta ne-a facut Alianța puternică. Când Statele Unite sunt puternice, cu toții suntem puternici”, se mai arată în mesajul transmis de actuali și foști lideri europeni.

Scrisoarea disponibilă aici  a fost semnată de Traian Băsescu (fost președinte al României), Paweł Kowal (europarlamentar polonez), Carl Bildt (fost premier și ministru de Externe al Suediei), Janusz Onyszkiewicz (fost ministru al Apărării în Polonia), Mikuláš Dzurinda (fost prim-ministru al Slovaciei), Rosen Plevneliev (președintele în exercițiu al Bulgariei), Mátyás Eörsi (fost parlamentar ungar) Karel Schwarzenberg (fost ministru de Externe al Cehiei), Iulian Fota (fost consilier prezidențial al administrației Traian Băsescu în România), Radosław Sikorski (fost ministru de Externe al Poloniei), István Gyarmati (membru al Institutului Internațional pentru Studii Strategice), Petras Vaitiekūnas (fost ministru de Externe al Lituaniei), Toomas Hendrik Ilves (fost președinte al Estoniei), Vaira Vīķe-Freiberga (fostă președintă a Letoniei), Rasa Juknevičienė (parlamentar lituanian și vicepreședinte al Adunării Parlamentare a NATO), Alexandr Vondra (fost ministru al Apărării din Cehia) și Ojārs Ēriks Kalniņš (parlamentar leton).