Aproape 30 de grade Celsius în Spania. Experții se declară îngrijoraţi de această „anomalie”

Adrian Sirbu

Temperaturi care s-au apropiat de pragul de 30°C au fost înregistrate joi în Spania. Un val de căldură demn de începutul verii, în plină lună ianuarie, a transmis Agenţia spaniolă de meteorologie, ai cărei reprezentanţi se declară îngrijoraţi de această „anomalie”.

Potrivit AEMET, termometrele au indicat 29,5°C joi după-amiază în regiunea Valencia din estul ţării, 28,5°C în regiunea Murcia din sud-estul Spaniei şi 27,8°C în apropiere de Malaga, în sudul Andaluziei, informează AFP, citată de Agerpres.

Mai multe recorduri locale de temperatură pentru luna ianuarie au fost de altfel doborâte în întreaga ţară.

Temperaturile „au atins sau au depăşit 20°C°” în „aproape 400 de staţii” meteorologice din Spania, adică în aproape jumătate dintre ele, a subliniat pe reţeaua de socializare X purtătorul de cuvânt al AEMET, Ruben del Campo.

Conform AEMET, valorile din termometre nu au scăzut sub pragul de 10°C în noaptea de miercuri spre joi în mica staţiune de schi Puerto de Navacerrada, situată în regiunea Madridului, la altitudinea de 1.900 de metri.

Este vorba despre o valoare termică „potrivită pentru jumătatea sau sfârşitul lunii iunie”, adică o temperatură „estivală”, a insistat Ruben del Campo, care a evocat „o anomalie”.

David Corell, cercetător la Universitatea din Valencia, consideră că această căldură în plină iarnă, care afectează şi sud-estul Franţei, este provocată de prezenţa unui puternic anticiclon deasupra regiunii Mării Mediterane.

„Nu există încă studii care să fi evaluat tendinţa pe termen lung a acestui tip de evenimente, dar este clar că trăim acest tip de situaţii anormale din ce în ce mai frecvent”, a explicat el pentru AFPTV.

Obişnuită cu temperaturile ridicate, Spania se confruntă cu episoade de căldură din ce în ce mai numeroase şi mai apropiate între ele, uneori în afara lunilor de vară, care îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă.

Ţara iberică a înregistrat deja temperaturi neobişnuit de ridicate în ultima lună din 2023, cu un maxim de 29,9°C la Malaga, un record naţional pentru decembrie.

Aceste valuri de căldură survin în contextul unei secete puternice, mai ales în Andaluzia şi în Catalonia, unde autorităţile locale au implementat măsuri de restricţionare a consumului de apă, după trei ani marcaţi de registre pluviometrice slabe.

În Catalonia, nivelul rezervoarelor, care stochează apa de ploaie pentru a o utiliza în lunile mai secetoase, a scăzut la jumătatea lunii ianuarie 2024 până la 17% din capacitatea lor. Dacă nivelul va scădea sub 16%, ceea ce pare să fie iminent, autorităţile spaniole nu vor avea altă alegere decât să decreteze stare de urgenţă, cu restricţii suplimentare.