Aproape 500 de morţi în Gaza. O şcoală ONU a fost lovită de raidurile israeliene

Adrian Sirbu

Numărul morţilor în urma loviturilor israeliene asupra Fâşiei Gaza a crescut la 493 de persoane, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii din această zonă.

Numărul palestinienilor răniţi a crescut, de asemenea, la 2 751. Ministerul palestinian al Afacerilor Externe a declarat, la rândul său, că loviturile aeriene israeliene au lovit o şcoală a Naţiunilor Unite din Gaza. Şcoala adăpostea sute de civili, inclusiv copii şi bătrâni, a declarat ministerul, calificând atacul drept „brutal”.

ONU a confirmat atacul, spunând că şcoala a fost „grav avariată”. Nimeni nu a fost ucis, a adăugat aceasta.

Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă, de asemenea, că 123.538 de persoane din Gaza au fost strămutate în interiorul ţării, în principal „din cauza fricii, a preocupărilor legate de protecţie şi a distrugerii locuinţelor lor”.

Biroul pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) a adăugat că 73.000 de persoane se adăpostesc în şcoli. Adnan Abu Hasna – purtător de cuvânt al Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) – se aşteaptă ca numărul acestora să crească. „Există electricitate în aceste şcoli, le asigurăm o masă, apă potabilă, sprijin psihologic şi tratament medical”, spune el.

În Gaza trăiesc 2,3 milioane de palestinieni. Înainte de a lansa, sâmbătă, loviturile aeriene ca represalii, Israelul a avertizat populaţia care locuieşte în anumite zone să plece. „Le spun locuitorilor din Gaza: plecaţi de acolo imediat, pentru că vom acţiona peste tot cu toată forţa noastră”, a declarat sâmbătă premierul israelian Benjamin Netanyahu.