Armata israeliană a bombardat Fâşia Gaza, în pofida apelurilor internaţionale la reţinere pentru protejarea civililor

Adrian Sirbu

Armata israeliană a bombardat duminică Fâşia Gaza, în pofida apelurilor internaţionale la reţinere pentru protejarea civililor şi pe fondul unui „blocaj” privind reînnoirea armistiţiului cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

În cursul nopţii, armata israeliană a declarat că a lovit „peste 400 de ţinte” în Fâşia Gaza de la reluarea luptelor vineri, făcând cel puţin 240 de morţi, potrivit ministrului Sănătăţii din administraţia Hamas. 

De asemenea, aripa armată a Hamas şi cea a Jihadului Islamic, care îi este afiliată, au anunţat că au tras sâmbătă „baraje de rachete” vizând mai multe oraşe israeliene, inclusiv Tel Aviv.

La rândul său, armata israeliană a anunţat că au fost trase „peste 250 de rachete” şi că doi soldaţi au fost ucişi sâmbătă, primii de la reluarea luptelor.

Iar o lovitură în zorii zilei de duminică a ucis cel puţin şapte persoane în zona Rafah, în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, în apropiere de frontiera cu Egiptul, a anunţat guvernul Hamas.

Desfăşurată la sol în nordul Fâşiei Gaza, armata israeliană şi-a intensificat atacurile aeriene în sudul acestui teritoriu, unde sute de mii de palestinieni au fost strămutaţi de conflict.

Prin extinderea operaţiunilor noastre militare, îndeplinim două obiective. În primul rând, lovim Hamas, eliminăm mai mulţi terorişti, mai mulţi comandanţi, mai multe infrastructuri teroriste, mai multe tuneluri (…) şi creăm condiţiile pentru a forţa (Hamas) să plătească un preţ greu: eliberarea ostaticilor”, a declarat ministrul Apărării, Yoav Gallant.

Nu există altă cale de a învinge decât prin continuarea campaniei noastre terestre„, a adăugat premierul Benjamin Netanyahu, precizând că acest obiectiv va fi atins „în conformitate cu dreptul internaţional”.

Fără a pune la îndoială dreptul aliatului său „de a se apăra” împotriva Hamas, Statele Unite au avertizat Israelul cu privire la creşterea numărului de morţi în Fâşia Gaza.

Israelul şi Hamas se acuză reciproc pentru sfârşitul armistiţiului.

Hamas – considerată o organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel în special – a declarat că a „propus un schimb de prizonieri şi de persoane în vârstă” printre ostatici, precum şi predarea către Israel a trupurilor captivilor „care au murit în bombardamentele israeliene”.

Dar Benjamin Netanyahu a acuzat mişcarea islamistă că a „încălcat acordul”, „lansând rachete” spre Israel în timpul pauzei. Iar Hamas a revendicat responsabilitatea pentru un atac la Ierusalim care a ucis patru israelieni.

În Israel, sute de persoane au manifestat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere eliberarea celor 137 de persoane care sunt încă deţinute în Fâşia Gaza. Mulţi au purtat afişe cu fotografii ale prizonierilor.