Armistițiul Israel-Hamas a fost prelungit. Alți 11 ostatici au fost eliberați în schimbul a 33 de deținuți palestinieni

Ala Găină

Qatarul a anunțat luni seară că s-a ajuns la un acord pentru prelungirea armistițiului umanitar pentru încă două zile. Armistițiul urma să expire marți dimineață. Alți 11 ostatici, cu dublă cetățenie, au fost eliberați luni seară de Hamas. De asemenea, Iranul a cerut, luni, un armistiţiu permanent în războiul dintre Israel şi Hamas pentru „a se garanta că crimele israeliene din Fâşia Gaza încetează complet”. Între timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o încetare umanitară totală a focului între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, deoarece „catastrofa umanitară din Gaza se înrăutăţeşte pe zi ce trece”.

Autoritatea penitenciară israeliană a anunţat în cursul nopţii de luni spre marţi că a eliberat 33 de prizonieri palestinieni, la câteva ore după ce Hamas a eliberat 11 ostatici israelieni deţinuţi în Fâşia Gaza de la atacul său din 7 octombrie. Vineri, Israelul şi mişcarea islamistă palestiniană s-au angajat să elibereze în fiecare zi aproximativ zece femei şi copii ostatici în schimbul a de trei ori mai mulţi deţinuţi palestinieni, femei şi tineri sub 19 ani.

Între timp, Secretarul de stat american, Antony Blinken, va merge din nou în Israel şi Cisiordania înainte de sfârşitul săptămânii, precum şi în Dubai, a declarat luni jurnaliştilor un înalt responsabil al Departamentului de Stat, scrie AFP, potrivit Agerpres. Aceasta va fi a treia vizită a şefului diplomaţiei americane în Orientul Mijlociu de la începutul conflictului dintre Israel şi mişcarea palestinian Hamas pe 7 octombrie.