Atac masiv cu drone şi rachete asupra Ucrainei. În România, o dronă ar fi căzut în Insula Mare a Brăilei

Adrian Sirbu

Rusia a lansat în cursul nopţii un puternic atac aerian asupra instalaţiilor energetice din Ucraina, folosind diferite tipuri de rachete şi drone de atac, relatează Ukrainskaia Pravda.

Apărarea aeriană ucraineană a anunţat că a distrus 84 din cele 99 de ţinte aeriene inamice folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina.

Potrivit armatei ucrainene, au fost lansate 60 de drone Shaded, trei rachete Kinjal, două rachete Iskander-M şi patru rachete de croazieră Iskander-K, 9 rachete ghidate X-59 şi 21 de rachete de croazieră X-101/X-555, lansate de la bordul avioanelor.

Armata ucraineană a precizat că forţele sale aeriene au distrus 58 dintre dronele de atac lansate de Rusia şi 26 dintre cele 39 de rachete.

Chiar dacă mare parte dintre acestea au fost interceptate, atacurile ruseşti au reuşit să lovească centrale termice şi hidroelectrice din centrul şi vestul Ucrainei, a anunţat vineri operatorul Ukrenergo.

Oficialii regionali au declarat că forţele ruseşti au atacat infrastructura din districtul Kamianske, în apropiere de oraşul Dnipro. Cel puţin o persoană a fost rănită, au adăugat aceştia.

Ministrul ucrainean al energiei, German Galuşcenko, a declarat, de asemenea, că au fost atacate instalaţiile energetice din regiunile Dnipropetrovsk, Poltava şi Cerkasî. „Instalaţiile de generare a energiei electrice au fost vizate de drone şi rachete”, a declarat Galuşcenko pe Facebook.

Televiziunea ucraineană a declarat că s-au auzit explozii în regiunile Ivano-Frankiivsk şi Hmelnîţki, precum şi în oraşul Dnipro, în timp ce rachete de croazieră ruseşti au fost reperate în spaţiul aerian ucrainean.

Cea mai mare firmă privată de energie electrică, DTEK, a declarat că cele trei centrale termice ale sale au fost atacate. „Echipamentele au fost grav avariate”, a precizat aceasta pe Telegram. „După ce atacul s-a încheiat, inginerii energeticieni au început imediat să repare daunele”, precizează DTEK.

Distribuitorul ucrainean de energie Iasno a declarat săptămâna aceasta că DTEK a pierdut aproximativ jumătate din capacitatea sa în urma atacurilor cu rachete şi drone ruseşti.