Atac rusesc de proporții asupra sistemului energetic ucrainean

Adrian Sirbu

Rusia a lansat sâmbătă dimineață un val de rachete și drone care au avariat instalații ale sistemului energetic din cinci regiuni ale Ucrainei, transmite Reuters. Operatorul rețelei naționale de energie Ukrenergo a precizat că atacul a produs avarii la instalații din Donețkul de este, în sud-estul Zaporijiei, precum și în regiunile Dnipropetrovsk, Kirovohrad (centru) și Ivano-Frankivsk (vest).

Astăzi dimineață rușii au lansat o altă lovitură asupra instalațiilor energetice ucrainene. Din luna martie, acesta este al șaselea atac masiv, complex, cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice civile”, a anunțat Ukrenergo.

Comandatul aviației militare ucrainene a precizat că apărarea antiaeriană a doborât 35 din cele 53 de rachete rusești lansate, precum și 46 din 47 de drone.

Începând cu luna martie, Rusia a intensificat bombardamentele asupra infrastructurii energetice ucrainene, scoțând din funcțiune cea mai mare parte a generării de energie termo și hidro, ceea ce a dus la pene de curent și a făcut ca importurile de energie să ajungă la niveluri record.

DTEK, cea mai mare companie privată de generare a energie, a precizat că în timpul atacului, cele două termocentrale pe care le deține au fost lovite, iar echipamentele „serios avariate”.

Oficiali regionali au anunțat că pompierii sting incendii în mai multe locuri care au suferit de pe urma bombardamentelor. Deocamdată nu există informații privind victimele.

Atacul survine în prima de zi de când sunt aplicate noi tarife la energia electrică în Ucraina, guvernul dublând aproape costul energiei pentru a finanța reparațiile infrastructurii energetice afectate de intensificarea bombardamentelor rusești.