Autorităţile ucrainene acuză că locuitori din oraşele de graniţă sunt luaţi captivi de forţele ruse, pentru a fi folosiţi ca scuturi umane

Adrian Sirbu

Forţele ruse au capturat zeci de civili în oraşul de graniţă Vovchansk, a declarat un oficial ucrainean, un ofiţer de poliţie regional acuzând că cei capturaţi au fost folosiţi ca „scuturi umane”, relatează CNN.

Moscova şi-a intensificat ofensiva în nordul Ucrainei. Săptămâna trecută a  lansat cea mai surprinzătoare operaţiune din doi ani de război, trecând graniţa de nord în încercări reînnoite de a captura Harkov, al doilea cel mai populat oraş al ţării.

Vovchansk, în nordul regiunii Harkov, s-a confruntat cu un atac, forţele ruse pretinzând că controlează satele din jur şi forţând civilii să fugă.

Serhii Bolvinov, şeful departamentului de investigaţii al poliţiei regionale din Harkov, a declarat vineri pentru postul public Suspilne News că soldaţii ruşi au ţinut aproximativ 40 de civili într-un subsol, în apropierea „centrului lor de comandă”.

Oamenii sunt interogaţi, iar „cei care efectuează interogatorii se prezintă ca angajaţi FSB”, a spus Bolvinov, referindu-se la agenţia de securitate internă a Rusiei, adăugând că captivii sunt folosiţi ca „scuturi umane”.

El a spus că captivii erau în mare parte bătrâni care „nu au vrut să se evacueze” şi au fost capturaţi când au decis în cele din urmă să plece spre teritoriul controlat de forţele ucrainene.

Bolvinov a spus că un locuitor în vârstă de la Vovcensk a fost ucis de soldaţii ruşi după ce a refuzat să se supună ordinelor lor şi a încercat să scape.

Detaliile au venit la o zi după ce ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klymenko, a declarat că ruşii iau prizonieri civili în nordul Vovcensk.

„Cunoaştem primele cazuri de execuţii de civili de către armata rusă”, a anunţat Klymenko pe canalul său Telegram, adăugând: „În special, unul dintre locuitorii din Vovchansk a încercat să evadeze pe jos, a refuzat să se supună comenzilor invadatorilor. – l-au ucis ruşii.”

Anchetatorii poliţiei au deschis un dosar penal pe motiv de încălcare a regulilor de război, a spus el, adăugând că evacuările au fost în curs în acea zonă până joi.

CNN nu poate verifica în mod independent afirmaţiile lui Bolvinov şi a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii. Rusia nu a comentat cu privire la trupele sale care folosesc civili ca scuturi umane sau care vizează pe cei care încearcă să se refugieze..

Forţele ruse au lansat vineri atacuri aeriene la Harkov, ucigând cel puţin trei persoane şi rănind 28, a declarat primarul Ihor Terekhov într-o postare Telegram.

Oleh Syniehubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov, a declarat vineri într-o postare Telegram că districtul a fost lovit de două ori de bombe aeriene ghidate.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a amânat săptămâna trecută toate vizitele externe, în timp ce ţara se confruntă cu noua ofensivă.

Într-un interviu acordat AFP, difuzat vineri, Zelensky a spus că ofensiva rusă din regiunea Harkov „nu este stabilizată, este controlată”.

El a afirmat că forţele ucrainene controlează rutele de intrare ale trupelor ruse în regiune, dar că operaţiunea rusă continuă.

Preşedintele Ucrainei a mai declarst că ar putea exista mai multe valuri de atacuri ruseşti asupra regiunii şi a subliniat necesitatea sistemelor de rachete Patriot pentru a îndepărta trupele ruse din Harkov.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută un pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari în muniţii de apărare aeriană şi alte arme.