Berlinul, luat cu asalt de tractoare și camioane. Fermierii organizează un nou protest în fața celebrei Porți Brandenburg

Ala Găină

Protest masiv în Germania. Fermierii au început duminică să se îndrepte spre Berlin din toate colțurile Germaniei, înaintea unui protest uriaș, planificat luni, 15 ianuarie, în cadrul căruia vor solicita regândirea planurilor guvernului pentru creșterea impozitării agricultorilor, scrie Reuters.

Aproximativ 3.000 de tractoare, 2.000 de camioane și 10.000 de persoane sunt așteptate să umple luni străzile din jurul faimoasei Porți Brandenburg din Berlin pentru un miting care va încheia o săptămână de proteste împotriva guvernului.

Protestele au sporit presiunea asupra coaliției cancelarului Olaf Scholz, care se străduiește să rezolve problemele bugetare și să limiteze ascensiunea forțele de extremă-dreapta.

Prinsă pe picior greșit, coaliția „semafor” a fost deja de acord să retragă total un plan de anulare a scutirii de impozit pe vehiculele agricole noi și să eșaloneze pe mai mulți ani eliminarea subvenției pentru motorina agricolă.

Însă agricultorii, cu sprijinul vocal al conservatorilor din opoziție și al extremei-drepte, spun că aceste măsuri nu sunt suficiente. „Fermierii vor dispărea”, a declarat duminică fermierul Karl-Wilhelm Kempner, în timp ce se urca, în Köln, într-un autobuz care se îndrepta spre demonstrație.

„Populația trebuie să înțeleagă că se va importa mult mai multă mâncare” dacă nu vor fi reintroduse subvențiile, a insistat el.

Ministrul de finanțe, Christian Lindner, intenționează să se adreseze protestului, iar liderii partidelor din coaliție i-au invitat pe liderii demonstrațiilor la discuții. Tulburările provocate de protestele și grevele de săptămâna trecută din domeniul transporturilor au afectat partidele din coaliție în sondaje și au adus noi procente în sondaje partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Sâmbătă, într-un podcast video, Scholz a declarat că guvernul a ascultat cererile fermierilor și a făcut un compromis. „Am luat în seamnă argumentele fermierilor și ne-am revizuit propunerile. Un compromis bun”, a spus șeful guvernului federal.