Biden i-a cerut lui Netanyahu o pauză de trei zile pentru eliberarea ostaticilor

Ala Găină

Joe Biden spune că i-a cerut lui Benjamin Netanyahu o pauză în războiul din Fâșia Gaza pentru a încuraja eliberarea ostaticilor. Până acum nu a primit, însă, niciun răspuns. Dimpotrivă, mesajul premierului israelian este același ca în fiecare zi: nu ia în calcul un armistițiu pentru încetarea focului, indiferent de condiții. Netanyahu a spus, într-un interviu pentru ABC News, că Israelul va avea „responsabilitatea generală a securității” în Gaza „pe o perioadă nedeterminată” la sfârșitul războiului, un indiciu că IDF ar urma să ocupe Gaza, iar enclava să devină un teritoriu ocupat, la fel ca Cisiordania.

Joe Biden l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu să accepte o încetare a focului de trei zile în Gaza, pentru a putea obține eliberarea unuia dintre ostaticii ținuți de Hamas, conform unui raport al Axios care citează doi oficiali americani și israelieni, relatează The Guardian. Președintele american și premierul israelian au discutat la telefon, luni.

Conform administrației de la Casa Albă, cei doi lideri „au discutat posibilitatea unor pauze tactice”. Citându-l pe un oficial american anonim, Axios a relatat că Hamas ar urma să elibereze între 10 și 15 ostatici pe baza unei propuneri discutate între SUA, Israel și Qatar. Cele trei zile ar urma să fie folosite inclusiv pentru verificarea identității tuturor ostaticilor și pentru furnizarea unei liste de nume ale celor aflați în captivitate.

În timpul discuției telefonice, Netanyahu i-ar fi spus lui Biden că nu are încredere în intențiile Hamas și că nu crede că teroriștii sunt dispuși să accepte un acord pentru eliberarea ostaticilo. Netanyahu a adăugat că se teme că ar putea să piardă sprijinul internațional pentru operațiune dacă luptele se opresc vreme de trei zile.