De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 13 ore

Bilanț dramatic în Israel: Peste 1200 de morți și 2400 de răniți

Ala Găină

Forțele de Apărare ale Israelului au lansat în noaptea de marți spre miercuri atacuri aeriene în Fâșia Gaza, lovind circa 70 de ținte în într-un cartier al orașului Gaza. După cea de-a patra zi de război, pierderile sunt uriașe: 1200 de israelieni uciși, 2.400 de răniți, aproximativ 150 de copii răpiți în Gaza, zeci de cetățeni străini uciși sau răpiți. Palestinienii spun că au numărat 830 de morți și cel puțin 4250 sunt răniți.

Președintele Joe Biden a discutat cu prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu despre sprijinul american pentru Israel, după atacurile Hamas. Suportul american include muniție, interceptoare, amplasarea în estul Mării Mediterane a celui mai mare portavion din lume și alte materiale de apărare. Într-un discurs rostit la Casa Albă, preşedintele Biden şi-a exprimat îngrijorarea pentru americanii ţinuţi ostatici de gruparea teroristă Hamas.

„Peste 1000 de civili au fost măcelăriți. Măcelăriți la propriu în Israel. Printre ei sunt cel puțin 14 cetățeni americani uciși. Acesta este terorism. Din păcate, pentru poporul evreu, acest lucru nu este o noutate. Ne vom asigura că Israel nu va rămâne fără muniții critice pentru luptă.  Cunoaștem că există cetățeni americani ostatici ai grupării Hamas”, a declarat Joe Biden.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a declarat într-un comunicat că răspunsul Israelului în Gaza pare să fi încălcat deja dreptul internațional. El a exprimat, de asemenea, nevoia de a continua finanțarea Autorității Palestiniene în urma atacurilor Hamas asupra Israelului.

„Cert este că în acest moment sunt în creștere și victimele în Gaza. 150.000 de persoane sunt strămutate în interior și situația umanitară este îngrozitoare. Așa că va trebui să sprijinim mai mult, nu mai puțin, dar mai mult”, a declarat Josep Borrell.

Între timp, peste 100 de cadavre au fost descoperite într-o comunitate de fermieri, care are în jur de 1.000 de membri și se află chiar în apropiere de Fâșia Gaza. Acesta a fost unul dintre primele locuri lovite de teroriștii care au pătruns peste graniță la începutul zilei de sâmbătă. Locuitorii îngroziți ai comunității au declarat pentru televiziunile locale că atacatorii au mers din ușă în ușă încercând să spargă locuințele și să pătrundă în ele.

Totodată, peste 260.000 de oameni au fost strămutați, fiind forțați să-și părăsească casele din Fâșia Gaza, în timp ce bombardamentele israeliene din aer, uscat și mare continuă să lovească enclava palestiniană, au declarat oficiali ai Națiunilor Unite.