Bilanţul cutremurului din Japonia a ajuns la 62 de morţi. Supravieţuitorii se confruntă cu ploi îngheţate şi cu ameninţarea alunecărilor de teren

Adrian Sirbu

Bilanţul victimelor cutremurului puternic care a lovit Japonia în ziua de Anul Nou a crescut, miercuri, la 62 de morţi, în timp ce autorităţile s-au grăbit să aducă ajutor supravieţuitorilor care se confruntă cu temperaturi scăzute şi cu ploi puternice prognozate pentru mai târziu în cursul zilei.

Cutremurul cu o magnitudine preliminară de 7,6 a lovit peninsula Noto luni după-amiază, nivelând case şi izolând zonele îndepărtate de ajutorul atât de necesar.

Miercuri sunt prognozate ploi puternice în zonele afectate de cutremur, ceea ce ridică temeri legate de alunecări de teren, au declarat autorităţile.

Drumurile rupte, infrastructura deteriorată şi locaţia îndepărtată a celor mai afectate zone au îngreunat eforturile de salvare, iar amploarea totală a pagubelor şi a victimelor rămâne neclară la două zile după cutremur.

Autorităţile au confirmat 62 de morţi până în prezent, faţă de 55 marţi seara târziu.

Premierul japonez Fumio Kishida a dat instrucţiuni guvernului său pentru a se asigura că supravieţuitorii au acces la facilităţi de bază, inclusiv la electricitate şi apă.

„Vă rugăm să faceţi tot ce vă stă în putinţă pentru a salva cât mai multe persoane, ţinând cont în acelaşi timp de faptul că aceasta este, de asemenea, o bătălie împotriva timpului”, a declarat Kishida în timpul unei reuniuni de răspuns la dezastre.

El a precizat că supravieţuitorii s-ar putea să nu se poată întoarce acasă pentru o perioadă de timp.