Bilanţul victimelor din Gaza a trecut de 34.000 de morţi

Adrian Sirbu

Bilanţul victimelor războiului israelian din Gaza a crescut, sâmbătă, la peste 34.000 de morţi, majoritatea victimelor fiind femei şi copii, dintre care cel puţin şase au fost ucişi în urma unui atac aerian asupra unei case din Rafah.

Cel mai recent bilanţ vine în contextul în care speranţa unei încetări a focului s-a diminuat, iar atenţia globală s-a îndreptat către schimbul periculos de rachete şi drone între Iran şi Israel.

De asemenea, aproape 77 000 de persoane au fost rănite, potrivit autorităţilor sanitare din cadrul guvernului din Gaza condus de Hamas. Cifrele nu includ zeci de mii de morţi despre care se crede că sunt îngropaţi în ruinele bombardate ale caselor, magazinelor, adăposturilor şi altor clădiri.

Cifrele nu fac distincţie între civili şi luptătorii Hamas; armata israeliană afirmă că a ucis peste 13.000 de militanţi.

În condiţiile în care discuţiile au fost suspendate, Israelul a semnalat că intenţionează să avanseze cu o operaţiune terestră în sudul Rafah, singura parte din Gaza în care nu a trimis trupe. Atacurile aeriene au continuat în această zonă, iar vineri seară unul a lovit o casă din cartierul vestic Tel al-Sultan, ucigând nouă persoane.

Ahmed Barhoum şi-a pierdut soţia, Rawan Radwan, şi fiica lor de cinci ani, Alaa. „Au bombardat o casă plină de oameni strămutaţi, femei şi copii”, a declarat el sâmbătă pentru Associated Press, plângând în timp ce legăna trupul fetiţei sale, înfăşurat într-un giulgiu alb, şi o legăna uşor. „Aceasta este o lume lipsită de toate valorile umane şi de morală”.

Aliaţii internaţionali ai Israelului şi organizaţiile umanitare care lucrează în Gaza au avertizat că o ofensivă terestră la scară largă într-un oraş plin de oameni strămutaţi din nordul Fâşiei Gaza ar fi devastatoare.