Bloomberg: Germania acceptă planul SUA de a utiliza activele rusești pentru Ucraina

Ala Găină

Oficialii germani sunt gata să sprijine un plan al SUA de a utiliza veniturile viitoare generate de activele rusești înghețate – majoritatea blocate în Europa – pentru a acoperi un ajutor de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Asta ar putea fi un pas crucial care ar aduce Washingtonul și aliații săi mai aproape de asigurarea unui nou pachet substanțial de ajutor pentru Kiev și de asigurarea angajamentului SUA indiferent de rezultatul alegerilor din noiembrie.

Oficialii SUA și UE spun că propunerea SUA este în curs de a fi susținută, fiind de așteptat ca aceasta să domine discuțiile dintre miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din Grupul celor Șapte națiuni care se reunesc la Stresa, Italia, pentru întâlnirea lor anuală care începe joi.

Dar oficialii germani nu se așteaptă la un acord final până la întâlnirea liderilor G-7 din 13-15 iunie, iar punerea în aplicare nu va avea loc până anul viitor, au declarat persoanele care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Miza este dacă guvernul Ucrainei poate rămâne viabil din punct de vedere financiar – finanțându-și apărarea și asigurându-și serviciul datoriei – până în 2025. În condițiile în care războiul nu dă semne de diminuare, iar ofensiva militară a Rusiei câștigă teren, cei mai importanți susținători ai Ucrainei doresc să asigure finanțarea pe termen mediu a țării aflate în dificultate și să transmită Moscovei un semnal că sprijinul acordat Kievului de către aliații din G-7 nu se clatină.

Folosirea activelor înghețate a devenit mai urgentă, având în vedere incertitudinea din jurul alegerilor din SUA. Diviziunile politice de la Washington au făcut deja dificil pentru președintele Joe Biden să acorde mai mult ajutor Ucrainei, iar contracandidatul său, fostul președinte Donald Trump, și-a exprimat scepticismul în ceea ce privește sprijinul pentru țara aflată în dificultate.

Țările G-7 au imobilizat aproximativ 280 de miliarde de dolari din activele băncii centrale rusești ca răspuns la invazia Ucrainei din februarie 2022. Cea mai mare parte a acestor active este deținută în Europa la casa de compensare Euroclear cu sediul în Belgia.

De luni de zile, SUA a condus un efort de a folosi aceste active pentru a ajuta Ucraina. Opțiunile au variat de la confiscarea directă și darea banilor Ucrainei, până la securizarea acestora pentru a emite obligațiuni sau utilizarea lor pentru a susține o formă de împrumut. Propunerile au fost întâmpinate cu scepticism de mai multe țări europene.

Guvernele conduse de Franța și Germania și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care astfel de acțiuni l-ar avea asupra stabilității financiare și asupra atractivității monedei euro ca monedă de rezervă, precum și cu privire la legalitatea lor.

Potrivit oficialilor, ultima propunere a SUA a fost primită mai bine în capitalele europene, inclusiv la Berlin, deoarece ar implica doar utilizarea dobânzii generate de active, fără a confisca principalul.

Țările UE au fost deja de acord să utilizeze acest flux de venituri prin impozitarea lor cu aproape 100% și să transfere aceste venituri Ucrainei de două ori pe an.