Cabinetul de război israelian nu a decis încă răspunsul la atacul Iranului

Ala Găină

După mai multe ore de discuţii, cabinetul de război al Israelului încă nu a decis cum şi când să răspundă atacului cu rachete şi drone al Iranului din noaptea de sâmbătă spre duminică. Miniştrii şi-au suspendat discuţiile fără a lua o decizie, deşi se aşteaptă ca aceştia să se reunească din nou în viitorul apropiat, relatează postul Canal 12, citat de The Times of Israel.

Potrivit mai multor informaţii apărute în presa israeliană, ministrul cabinetului de război Benny Gantz şi colegul său din Partidul Unităţii Naţionale, Gadi Eisenkot, observator în cabinetul de război, au propus amândoi să dea riposta Iranului chiar în timp ce atacul Teheranului era în curs de desfăşurare noaptea trecută.

Ministrul apărării Yoav Gallant, comandantul armatei, Herzi Halevi, şi alţii s-au opus ferm acestei sugestii, în parte din cauza tensiunii de a întreprinde o acţiune simultană când armata era concentrată pe interceptarea rachetelor şi a dronelor iraniene care se apropiau.

Ulterior, când succesul sistemelor de apărare aeriană ale Israelului a fost evident şi când a fost clar că atacul iranian a provocat puţine pagube şi după ce preşedintele american Joe Biden a discutat cu premierul Benjamin Netanyahu, ideea unui răspuns israelian imediat a fost lăsată deoparte, au relastat atât Canalul 12, cât şi Canalul 13.

Poziţia lui Netanyahu în cadrul discuţiilor cu privire la momentul şi natura unui răspuns israelian nu este clară. Într-un reportaj fără sursă, Canalul 12 susţine că SUA nu au încercat să se opună prin veto unui eventual răspuns israelian, dar Washingtonul i-a spus Israelului că trebuie să ştie în avans şi să se coordoneze în privinţa unei astfel de reacţii. Washingtonul a precizat public că nu va participa la niciun răspuns al Israelului.

Canalul 12 mai susţine că Israelul încearcă să afle dacă, în schimbul reţinerii, poate obţine un fel de „pact strategic” cu SUA împotriva Iranului, fără a fi nevoit să îşi ia angajamente în chestiuni precum problema palestiniană.