Manifestatie in Catalonia

Care este motivul pentru care jumătate de milion de oameni au manifestat astăzi în Barcelona?

Cristina Parpalov

Astăzi, mii de persoane participă la o manifestaţie la Barcelona pentru eliberarea a doi lideri separatişti catalani, de la Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Òmnium Cultural, Jordi Sànchez, respectiv Jordi Cuixart, alături  preşedintele separatist Carles Puigdemont, care  se află la această demonstrație. 

La manifestaţie participă  primarul Barcelonei, Ada Colau  şi alţi membri ai Consiliului Municipal.

Participanţii declară "Independenţă" şi  spun că "TV3 va fi mereu al nostru", făcând referire la principalul canal public de televiziune din Catalonia. 

Aproximativ 30 de autocare din toată Catalonia, au ajuns astăzi la Barcelona la această demonstrație.

Această manifestație a fost organizată înainte ca premierul spaniol Mariano Rajoy să anunţe, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că Guvernul de la Madrid aplicând articolul 155 din Constituţie îşi va impune controlul direct asupra Cataloniei. 

Mariano Rajoy a spus că aplicarea articolului 155 are patru obiective: garantarea legalităţii, revenirea la normalitate, revenirea economică şi desfăşurarea de alegeri în situaţie de normalitate. El  vrea desfăşurarea cât mai rapidă a alegerilor, în următoarele şase luni.

Ca să se pună în aplicare măsurile cerute de Rajoy, s-a hotărât ca în data de 27 octombrie să aibă loc votul. 

Demonstraţia s-a încheiat cu melodia "Ce vor aceşti oameni?" (Què volen aquesta gent) cântată de Maria del Mar Bonet, spunând că acest cântec a fost compus cu 50 de ani în urmă. 
"Vor să ne ia speranţa, dar nu vor reuşi. Vom ieşi din asta. Sigur!", a spus solista.