Cel mai detestat om din lume, Vladimir Putin, împlinește 70 de ani

Ala Găină

Președintele rus Vladimir Putin a împlinit vineri 70 de ani. 23 dintre aceștia i-a petrecut la conducerea Rusiei, fie ca președinte, fie în funcția de premier.

Vladimir Putin își marchează ziua de naștere tot mai izolat, acuzat de crime de război și contestat din ce în ce mai des în propria țară.

Pe plan politic, i-au mai rămas doar prietenii de la Beijing și din cele câteva republici foste sovietice din Asia, dar și aceștia au respins anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene.

Vladimir Putin este un lider pe care analiștii politici îl compară tot mai des cu Stalin în ultimele zile de viață.

Vladimir Putin a venit la putere pentru prima dată ca prim-ministru în august 1999 și a fost ales președinte în anul următor, fiind desemnat de Boris Elțîn. În 2008, după două mandate prezidențiale, Putin i-a predat rolul lui Dmitri Medvedev și a făcut, formal, un pas în spate, pentru a deveni din nou prim-ministru. El s-a întors la Kremlin în 2012 și deja este acum la al patrulea mandat de președinte.

În 2014, Rusia a ocupat Crimeea, anexând teritoriul de la Ucraina, iar în luna februarie a acestui an a declanșat ceea ce el numește o ”Operațiune militară specială”. În realitate, o invazie armată a țării vecine, Ucraina.