Cel mai mare spital din Fâșia Gaza a încetat să mai funcționeze, iar numărul deceselor în rândul pacienților este în creștere

Ala Găină

Cel mai mare spital din Fâșia Gaza a încetat să mai funcționeze, iar numărul deceselor în rândul pacienților este în creștere, în timp ce asaltul israelian violent continuă în fâșia controlată de Hamas. În același timp, Uniunea Europeană a condamnat folosirea de către Hamas a spitalelor și civililor ca scuturi umane în Fâșia Gaza, cerând Israelului o pauză pentru a proteja civilii în acest război.

Spitalele din nordul enclavei palestiniene, inclusiv complexul al-Shifa, sunt blocate de forțele israeliene, iar medicii abia reușesc să îi îngrijească pe cei din interior, potrivit personalului medical. Israelul afirmă că îi are în vizor pe militanții palestinieni ai Hamas care au lansat atacuri mortale în sudul Israelului la 7 octombrie și spune că gruparea are centre de comandă sub și în apropierea spitalelor. Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că este posibil să se ajungă la un acord pentru eliberarea persoanelor ținute captive de gruparea Hamas în Fâșia Gaza. Totodată, el respinge apelurile de încetare a focului în Gaza.

„Vă spun ce nu va fi – nu va mai fi Hamas. Nu va mai fi o autoritate civilă care să le educe copiii să urască Israelul, să ucidă poporul israelian, să distrugă statul Israel”, a spus Netanyahu.

Între timp, cel puțin 826 de cetățeni străini au părăsit duminică Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah. Este cel mai mare număr de persoane care au părăsit enclava într-o singură zi, pe fondul războiului dintre Israel și Hamas. Situat în partea de nord a Sinaiului egiptean, Rafah este singurul punct de trecere a frontierei dintre Gaza și Egipt.

În același timp, peste 180.000 de persoane au manifestat duminică în Franţa, dintre care 105.000 la Paris, împotriva antisemitismului, după creşterea numărului de acte ostile evreilor de la masacrele comise de Hamas în Israel la 7 octombrie şi după riposta militară în Gaza. Au fost mobilizați peste 3.000 de poliţişti şi jandarmi.

Între timp, pe măsură ce armata Israelului înaintează în Fâșia Gaza, se întețesc atacurile organizației libaneze Hezbollah.