Cetățenii R. Moldova fără acte sau viză ar putea fi deportați din Marea Britanie

Musatov Luminița

Cetățenii UE și moldovenii care au cetățenia României, cărora li s-a refuzat dreptul de a rămâne în Marea Britanie, ar trebui să părăsească țara de bunăvoie. Dacă nu fac acest lucru, vor fi expulzați din Regatul Unit, a avertizat un ministru britanic. 

Ministrul pentru imigrație, Kevin Foster, a declarat pentru ziarul italian La Repubblica într-un interviu că „cetățenii UE cărora li s-a refuzat statutul de rezident și nu pleacă vor sta ilegal în Regatul Unit”.

Marea Britanie a acordat în jur de 5,4 milioane de permise de ședere unor cetățeni ai Uniunii Europene. Pe 31 august 2021, existau aproximativ 400.000 de cereri.

Guvernul britanic a anunțat în toamnă că a acordat 5.000 de vize temporare pentru șoferi de camioane și 5.500 pentru angajați în industria cărnii de pui.

„Nu suntem de acord că sistemul bazat pe puncte este principala cauză a crizei de forță de muncă în Marea Britanie, pentru că putem observa deficiențe similare în întreaga UE, în special în domenii precum industria ospitalității și cea a transportului cu camionul”, a menționat Foster.

Potrivit The Guardian, miniștrii britanici s-au întâlnit în încercarea de a conveni un sistem de vize pe termen scurt. Cel care a oferit o soluție rapidă pentru a preveni escaladarea crizei a fost Boris Johnson.

Premierul a acceptat compromisul, în urma unor scene de cozi enorme la unele stații de combustibil și a avertismentelor furnizorilor că lipsurile s-ar putea agrava.