De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 20 de ore

Cetățenii R. Moldova fără acte sau viză ar putea fi deportați din Marea Britanie

Musatov Luminița

Cetățenii UE și moldovenii care au cetățenia României, cărora li s-a refuzat dreptul de a rămâne în Marea Britanie, ar trebui să părăsească țara de bunăvoie. Dacă nu fac acest lucru, vor fi expulzați din Regatul Unit, a avertizat un ministru britanic. 

Ministrul pentru imigrație, Kevin Foster, a declarat pentru ziarul italian La Repubblica într-un interviu că „cetățenii UE cărora li s-a refuzat statutul de rezident și nu pleacă vor sta ilegal în Regatul Unit”.

Marea Britanie a acordat în jur de 5,4 milioane de permise de ședere unor cetățeni ai Uniunii Europene. Pe 31 august 2021, existau aproximativ 400.000 de cereri.

Guvernul britanic a anunțat în toamnă că a acordat 5.000 de vize temporare pentru șoferi de camioane și 5.500 pentru angajați în industria cărnii de pui.

„Nu suntem de acord că sistemul bazat pe puncte este principala cauză a crizei de forță de muncă în Marea Britanie, pentru că putem observa deficiențe similare în întreaga UE, în special în domenii precum industria ospitalității și cea a transportului cu camionul”, a menționat Foster.

Potrivit The Guardian, miniștrii britanici s-au întâlnit în încercarea de a conveni un sistem de vize pe termen scurt. Cel care a oferit o soluție rapidă pentru a preveni escaladarea crizei a fost Boris Johnson.

Premierul a acceptat compromisul, în urma unor scene de cozi enorme la unele stații de combustibil și a avertismentelor furnizorilor că lipsurile s-ar putea agrava.