Colaps economic în plin război cu Rusia? Îngrijorări în Ucraina legate de posibila blocare a ajutoarelor financiare din partea SUA și UE

Adrian Sirbu

Presa de la Kiev se arată îngrijorată de incertitudinea privind oferirea ajutorului financiar Ucrainei din partea SUA și UE, care ar putea genera un colaps economic în statul care se apără de agresiunea militară a Federației Ruse.

Dacă nu se va găsi un consens la Washington sau Bruxelles, din 41 de miliarde de dolari necesari Ucrainei în 2024, Kievul va putea conta doar pe o treime din această sumă, scrie ziarul „Ekonomichna Pravda” (Adevărul Economic).

Ucraina are nevoie de încă 29 miliarde de dolari de împrumuturi externe pentru a supraviețui financiar și a rezolva problema deficitului bugetar, neexistând un plan B, arată publicația, citând surse din Guvernul Ucrainei.

De la declanșarea invaziei la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei, Occidentul a ajutat Kievul să acopere cheltuielile civile (salarii, pensii ș.a.), ceea ce i-a permis statului ucrainean să finanțeze armata.

În contextul conflictului din Fâșia Gaza și apariției unei oboseli de război în Occident, Kievului îi vine tot mai greu să obțină sprijinul financiar necesar. Chiar și în anul acesta, Ucraina nu a obținut de la SUA 3 miliarde de dolari promise în formă de granturi. Congresul american a eliminat acest capitol de finanțare din proiectul de buget votat pe 30 septembrie.

Ucraina ia în calcul și folosirea activelor rusești înghețate. Într-o primă etapă, la buget ar putea ajunge anul viitor circa 1,7 miliarde de dolari din taxarea veniturilor realizate din rezervele înghețate ale Băncii Centrale a Federației Ruse.