De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 14 ore

Comisar pentru drepturile omului: 25 de ucrainence închise timp de 25 de zile la subsol, în Bucha, și violate de soldații ruși

Ala Găină

25 de fete și femei cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani au fost supuse violurilor în repetate rânduri, în timpul ocupației ruse a orașului Bucha, din regiunea Kiev, spune Liudmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei.

Potrivit acesteia, 25 de femei au fost ținute la subsolul unei case din Bucha timp de 25 de zile. Denisova susține că nouă victime ale violenței sexuale sunt acum însărcinate.

„Soldații ruși le-au spus că le vor viola în așa fel încât să nu mai poată apoi să aibă contact sexual cu niciun bărbat, pentru a le împiedica să aibă copii ucraineni”, a spus avocatul ucrainean. Liudmila Denisova a susținut că în prezent este imposibil să fie estimată amploarea crimelor sexuale comise de armata rusă în timpul ocupației deoarece nu toate victimele sunt pregătite să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat.

Potrivit comisarului, în urmă cu câteva zile, Denisova spunea că cinci militari ruși au violat o fată de 14 ani în Bucha, după care ea a rămas însărcinată. Un băiat de 11 ani a fost și el violat în oraș. Ziarul New York Times, într-un material amplu despre masacrele din Bucha, a citat povestea unui localnic, Vladimir Șepitko. El a spus că după încheierea ocupației, nepotul său a găsit în casa lor cadavrul unei femei cu o rană împușcată în cap.

Poliția care a sosit în casă a găsit dovezi că înainte să fie ucisă, femeia a fost violată. BBC relatează povestea Annei, o femeie de 50 de ani din regiunea Kiev, care locuiește într-o zonă rurală, la 70 de kilometri de capitală. Ea susține că pe 7 martie a fost violată de un cecen care lupta în armata rusă. Soțul femeii a încercat să o protejeze și a fost ucis. Potrivit Annei, a fost salvată de faptul că patru soldați au intrat în casă și i-au luat pe ceceni. Soldații care au salvat-o au locuit câteva zile în casa Annei. Potrivit acesteia, după ce au plecat, a găsit droguri și Viagra. Femeia susține că în timpul ocupației, militarii „fumau și se îmbătau”.

Bucha a fost sub ocupație încă din primele zile ale invaziei rusești în Ucraina. Trupele ruse au intrat în oraș pe 25 februarie, au informat autoritățile locale. Pe 31 martie, primarul municipiului Bucha, Anatoli Fedoruk , a anunțat eliberarea orașului. După plecarea trupelor ruse din Bucha, au fost găsite cadavrele a 360 de persoane, dintre care peste 250 aveau răni prin împușcătură și schije, iar mulți au murit de foame, frig și lipsă de îngrijiri medicale și medicamente, a spus Ruslan Kravcenko, șeful Procuraturii din Bucha, pentru NYT.

În cea mai mare parte, potrivit lui, au fost uciși civili. Un angajat al cimitirului orașului a declarat publicației că printre cei uciși în Bucha se numără doar doi soldați ucraineni. Potrivit procurorului, în regiunea Bucensk, numărul morților ar putea ajunge la cel puțin o mie de oameni.

Locuitorii din Bucha și anchetatorii susțin că armata rusă, cu sediul într-o fabrică de sticlă din Bucha, se află în spatele torturii, violurilor și execuțiilor extrajudiciare ale deținuților. Potrivit lui Ruslan Kravcenko, anchetatorii au găsit un server pe teritoriul fabricii, care, probabil, poate ajuta la identificarea făptuitorilor.

Potrivit procurorului, anchetatorii au primit sute de pagini de date militare. Rusia neagă orice implicare în uciderea civililor.