Condiția pusă de Ungaria Bruxelles-ului pentru a debloca ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Ala Găină

După numeroase împotriviri în ceea ce privește banii alocați de UE pentru Ucraina, Ungaria este dispusă să dea undă verde finanțării Kievului, dar cu o condiție, relatează știrileprotv.ro. 

Premierul ungar, Viktor Orban, a confirmat că Budapesta a trimis sâmbăta trecută la Bruxelles un acord de compromis care va debloca o finanțare de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Ucraina.

Însă, Orban a dezvăluit că, în cadrul compromisului, va fi de acord să deblocheze finanțarea pentru Ucraina „dacă veți garanta că decizia de a continua să trimiteți bani va fi revizuită în fiecare an”. În practică, acest lucru va oferi în esență Ungariei o altă oportunitate de a reține ajutorul în fiecare an.

De asemenea, Orban a precizat că această aprobare anuală ar trebui să fie unanimă în rândul tuturor celorlalți membri ai UE.

Budapesta susține că este șantajată de Bruxelles

Din păcate, această poziție este percepută sau interpretată de unele țări ca un instrument de șantaj anual… Poziția noastră este că nu este vorba despre folosirea veto-ului nostru pentru șantaj, ci despre restabilirea și păstrarea unității Uniunii Europene„, a declarat premierul ungar, într-un interviu acordat revistei franceze Le Point, potrivit Ukrainska Pravda.

Vinerea trecută, un oficial al UE a dezvăluit că negocierile pentru aprobarea unui program de asistență financiară pe patru ani, în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru Ucraina devin din ce în ce mai dificile, deoarece Ungaria refuză să cedeze înainte de summitul din 1 februarie”, notează jurnaliștii ucraineni.

Balazs Orban, directorul politic al premierului maghiar, a afirmat că Bruxelles-ul șantajează Budapesta, chiar dacă aceasta din urmă a propus un compromis care permite UE să ofere Ucrainei un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro.