Congresul american a respins adoptarea pachetului financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari pentru Ucraina. Joe Biden: „Cadou pentru Putin”

Ala Găină

Congresul american a refuzat adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinând fonduri pentru Ucraina şi Israel. Blocarea ajutorului este „cel mai mare cadou” oferit președintelui rus, Vladimir Putin, a avertizat Joe Biden, afirmând că liderul de la Kremlin, dacă va reuşi să pună mâna pe Ucraina, nu se va opri.

Statele Unite sunt în prezent ţara care oferă cel mai important sprijin militar Kievului. Congresul a oferit peste 110 miliarde de dolari de la invazia rusă din februarie 2022. Dar promisiunea preşedintelui democrat Joe Biden de a continua să sprijine financiar Ucraina este serios în pericol, un scenariu catastrofal pentru Kiev, a cărui contraofensivă din vară nu a adus câştigurile teritoriale sperate.

„Republicanii din Congres sunt dornici să-i ofere lui Putin cel mai mare cadou la care spera și să abandoneze eforturile globale, dar și Ucraina. Dincolo de toate, dacă Putin ia Ucraina, nu se va opri aici. Acest suport ar oferi Ucrainei șansa de a continua. Orice întrerupere de ajutor oferit Ucrainei va întări poziția lui Putin”, a declarat Joe Biden, președintele SUA.

Preşedintele rus Vladimir Putin mizează pe „colapsul” sprijinului occidental pentru Ucraina, a declarat, la rândul său, Volodimir Zelenski în faţa liderilor G7, menţionând că armata rusă a „crescut semnificativ presiunea” pe front.

„Putin va simula realegerea sa într-un nou mandat de președinte și să acopere nemulțumirile rușilor cu rezultatele de pe front. El a crescut semnificativ presiunea pe front”, a declarat Volodimir Zelenski.

Preşedintele Joe Biden a spus că este pregătit pentru „compromisuri semnificative” asupra acestui punct, cu scopul de a obţine sprijinul ambelor camere ale Congresului. Astfel, negocierile continuă. Până la finalizarea acestora, Washingtonul a anunţat un nou ajutor militar pentru Kiev, sumă limitată la 175 de milioane de dolari din rezervele executivului. Detaliul include echipamente de apărare aeriană, rachete şi muniţie de artilerie.