Consiliul de Securitate decide vineri dacă Palestina va adera la ONU, o recunoaștere de facto a statului palestinian. SUA se vor opune

Ala Găină

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) urmează să voteze vineri, 19 aprilie, în privinţa cererii statului palestinian de a fi primit ca membru cu drepturi depline al organizaţiei, au declarat agenţiei Reuters mai mulţi diplomaţi, potrivit Agerpres.

Se aşteaptă însă ca Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului, să blocheze demersul, deoarece acesta ar însemna recunoaşterea efectivă a statului palestinian.

Votul celor 15 membri ai Consiliului este programat la ora locală 15.00 (19.00 GMT). Obiectul este un proiect de rezoluţie prin care se recomandă celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU „să fie admis Statul Palestina ca membru al Naţiunilor Unite”, arată sursele Reuters.

Pentru adoptarea rezoluţiei este nevoie de cel puţin nouă voturi, în condiţiile în care nu îşi exercită dreptul de veto niciunul din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului – SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia şi China.

Diplomaţii afirmă că americanii ar putea fi nevoiţi să recurgă la veto, deoarece textul ar putea întruni până la 13 voturi. Algeria, membră nepermanentă a Consiliului, care a propus rezoluţia, a cerut ca votul să aibă loc joi după-amiază, odată cu reuniunea forului de conducere al ONU privind Orientul Mijlociu, la care sunt aşteptaţi mai mulţi miniştri.

Statele Unite au afirmat că înființarea unui stat palestinian independent ar trebui să aibă loc prin negocieri directe între părţi, nu în cadrul Naţiunilor Unite.