Coreea de Nord – prima țară care anunță că susține anexarea regiunilor ucrainene

Ala Găină

Coreea de Nord a anunțat marți că susține anexarea de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene și a acuzat Statele Unite că aplică „un standard dublu de tip mafiot” când se implică în afacerile interne ale altor state.

Jo Chol-su, directorul general al Departamentului Organizații Internaționale din cadrul Ministerului de Externe de la Phenian, a transmis că referendumurile privind alipirea la Federația Rusă au fost organizate în mod legitim, respectând Carta ONU.

„Respectăm voința locuitorilor care au dorit să se reunească cu Rusia și susținem poziția guvernului rus de a face din aceste regiuni părți ale țării”, a declarat Jo Chol-su, subliniind că marea majoritate a votanților a ales în favoarea alipirii la Rusia, potrivit agenției de presă de stat nord-coreene KCNA, conform TASS.

„Referendumurile au fost organizate în acord cu Carta ONU, care a consacrat principiul egalității popoarelor și dreptul la autodeterminare, în acord cu procedurile legitime care au făcut posibilă reflectarea voinței locuitorilor celor două republici și ai celor două regiuni”, a mai spus el.

Jo Chol-su a acuzat SUA că, pentru a menține „lumea unipolară” necontestată, se amestecă în afacerile interne ale unor state independente și le încalcă drepturile legale.

Ucraina și statele occidentale au condamnat referendumurile nelegale de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie organizate de Rusia. SUA au cerut statelor membre ONU să nu recunoască anexarea și au transmis Rusiei să își retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei.

Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Coreea de Nord în iulie, după ce Phenianul a recunoscut independența a două republici separatiste din estul Ucrainei.

Statele Unite au transmis luna trecută că Rusia cumpără milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord, pentru a fi folosite în Ucraina, însă Phenianul a infirmat acest lucru.