De Ultimă Oră

Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2025: George Simion și Nicușor Dan merg în turul II

Românii și-au ales favoriții în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, desfășurat duminică, iar datele oficiale parțiale furnizate de Biroul E…

Actualizat acum 2 ore

CUNOAȘTE VIITORUL PREȘEDINTE: Lavinia Șandru, candidatul PUSL la alegerile prezidențiale 2025

Ala Găină

Lavinia Șandru este candidatul susținut de Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) la alegerile prezidențiale din 2025. Politiciana s-a născut pe 6 februarie 1975 în Dej, județul Cluj. Este fiica lui Iulian Șandru, profesor de matematică, și a Luciei Șandru, profesoară de limba română.

În perioada 1993-1997, Lavinia Șandru a urmat cursurile Academiei de Artă Teatrală din Târgu Mureș. În 2003, a realizat un stagiu la Parlamentul European, în cadrul Comisiei pentru cultură, tineret, mijloace de informare în masă și sport. Un an mai târziu, în 2004, Lavinia Șandru a început un masterat la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

Lavinia Șandru a debutat în presa audio-vizuală în 1994, la Radio UNIPLUS, unde a realizat și moderat emisiuni.

Primul contact cu televiziunea a avut loc în 1996, când s-a angajat la Antena 1. A mai colaborat cu TVR1, Canal 33, însă este mai cunoscută pentru emisiunile realizate la Realitatea TV, post de la care a fost suspendată în 2018.

În toamna lui 2018, a început să prezinte la TVR emisiunea „Faţa nevăzută a lumii”, talk-show dat după amiaza, de la 16.00. Emisiunea a avut rezultate slabe de audienţă, potrivit paginademedia.ro.

Lavinia Şandru a revenit ca moderator într-o producţie online în 2022 și a realizat de două ori pe săptămână talk-show-ul Impact LIVE.

Lavinia Șandru a început cariera politică în cadrul Partidului Democrat, îndeplinind funcțiile de secretar executiv al Departamentului de imagine (2001 – 2002), secretar executiv al Departamentului de relații internaționale (2002 – 2005), președinte al filialei din Târgu Mureș a partidului (2004 – 2005) și reprezentant al partidului la Partidul Socialiștilor Europeni și la Internaționala Socialistă.

La începutul anilor 2000, Lavinia Șandru intra în politică, devenind președinta filialei Mureș a Partidului Democrat (PD), condus atunci de Traian Băsescu. În urma alegerilor parlamentare din 2004, a fost aleasă deputat. În acea perioadă, Traian Băsescu câștiga președinția României, în fața lui Adrian Năstase, iar negocierile din culise pentru conducerea PD au început.

Lavinia Șandru, alături de alți membri ai PD, a semnat o scrisoare deschisă prin care îl susținea pe Cozmin Gușă pentru șefia partidului. Gușă fusese responsabil de campania lui Traian Băsescu, însă noul președinte nu a fost mulțumit de implicarea lui Șandru în aceste jocuri de putere din interiorul partidului.

În 2005 ea a înființat Partidul Inițiativa Națională (PIN), unde a ocupat funcția de vicepreședinte. Partidul s-a contopit ulterior în UNPR, formaţiunea condusă de Gabriel Oprea.

Lavinia Şandru şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale, din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), depunând 268.000 de semnături la Biroul Electoral Central.

Lavinia Şandru a lansat o provocare publică tuturor contracandidaților săi, și anume semnarea unui angajament ferm pe patru teme esențiale pentru viitorul României – adevărul despre alegeri, NATO, Uniunea Europeană și investiții în apărare.

În acest sens, Lavinia Șandru a propus tuturor candidaților la președinție să semneze, până la 15 martie, un angajament clar pe patru teme fundamentale: adevărul despre anularea alegerilor; susținerea fermă a apartenenței României la NATO; angajamentul pro-european al țării; investițiile necesare în apărare pentru securitatea națională.

„Propun public tuturor candidaților la Președinție să semneze un acord pe aceste patru teme: adevărul despre alegeri; NATO; Uniunea Europeană și investiții în apărare! Să fie clar pentru toți românii cine ce vrea. Nu e nimic de negociat. Patru principii, semnate și parafate de toți cei care vrem binele țării. Până pe 15 martie! Înaintea datei limită de înregistrare a candidaturilor”, sublinia candidatul PUSL.

În cea mai recentă declarație de avere, depusă în martie 2025, Lavinia Şandru a menţionat un apartament în Bucureşti (98 mp), două autoturisme (Jeep şi Skoda), bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 12.000 euro, mai multe conturi bancare cu aproximativ 41.000 euro şi 700.000 lei, plus 90.000 euro plasaţi într-un fond de investiţii. La acestea se adaugă titluri de stat „tezaur” în valoare de peste un milion de lei şi titluri de stat „Fidelis” – 100.000 de euro.

La capitolul venituri, Lavinia Şandru a trecut în declaraţia de avere sume importante: 165.000 lei – drepturi de autor de la Antena 3, 24.000 lei – drepturi de autor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, 12.690 lei – drepturi de autor şi 10.716 lei – salariu restant ca preşedinte la Iniţiativa Ecologistă Europeană, 10.000 lei – drepturi de autor de la Tonique Entertaiment Bucureşti, 55.000 lei – drepturi de autor şi 26.616 lei – salariu pentru funcţia de director general la Stratcom Media & Film Bucureşti, 10.000 lei – drepturi de autor de la firma Movingframe SRL.

De asemenea, ea a primit 114.430 lei – dividende de la Stratcom Media & Film şi 99.504 lei de la Movingframe SRL.