Departamentul de Stat al SUA afirmă că acţiunile fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, au pus oamenii în pericol

Adrian Sirbu

Departamentul de Stat al SUA a transmis, miercuri, că implicarea sa în soluţionarea cazului lui Julian Assange a fost limitată, dar un purtător de cuvânt al Departamentului a reiterat poziţia americană potrivit căreia acţiunile fondatorului WikiLeaks au pus vieţi în pericol, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a fost rugat de reporteri, în cadrul unei conferinţe de presă de miercuri, să dea exemple de prejudicii cauzate de publicaţiile WikiLeaks, dar nu a oferit niciunul.

Assange a aterizat miercuri în Australia, unde a fost întâmpinat cu extaz, după ce a pledat vinovat pentru încălcarea legislaţiei americane privind spionajul, într-un acord care îl eliberează după o luptă juridică de 14 ani.

Judecătoarea Ramona V. Manglona de pe teritoriul american Saipan a acceptat miercuri pledoaria de vinovăţie a lui Assange. El a fost de acord să pledeze vinovat pentru o singură acuzaţie penală, conform documentelor depuse la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Insulele Mariane de Nord.

În timp ce Washingtonul a calificat deseori acţiunile lui Assange drept nesăbuite şi a susţinut că acestea au pus agenţii săi în pericol, judecătorul a remarcat miercuri că Statele Unite nu au putut identifica nicio victimă personală a acestora.

Susţinătorii lui Assange spun că acesta este un erou care a fost victimizat pentru că a expus neregulile şi presupusele crime de război ale Statelor Unite, inclusiv în conflictele din Afganistan şi Irak, în publicaţiile de documente din 2010.

Departamentul de Stat a depus o muncă extraordinară atunci când am aflat că aceste telegrame urmau să fie publicate pentru a scoate oamenii din calea pericolului … şi pentru a lua măsuri astfel încât oamenii care ar fi puşi în pericol să fie puşi în afara pericolului”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Departamentul de Stat a declarat că Departamentul de Justiţie al SUA a acţionat independent în acest caz şi nu s-a confruntat cu interferenţe din partea altor agenţii.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că a existat recent o coordonare limitată între Departamentul de Stat şi guvernul australian în legătură cu acest caz.

Australia a pledat pentru eliberarea lui Assange, cetăţean australian.

Avem un Departament de Justiţie independent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. „În ultimele zile a existat un mic rol de coordonare între ambasada noastră şi guvernul australian”.