trupele nato

Desfășurări fără precedent de forțe ale NATO în Polonia

Vasile Cojocari

Brigada blindată americană urmează să ofere regiunii noi garanții de securitate în fața Rusiei. În urmă cu două zile, Moscova a denunțat această operațiune, pe care a declarat că o consideră o „amenințare” pentru securitatea sa. Premierul polonez Beata Szydlo a salutat aceasta operatiune calificind-o drept un nou pas în strategia guvernului său ”pentru a garanta securitatea Poloniei și a regiunii”.

Sosită de la baza Fort Carson (statul Colorado), „Brigada de fier”, compusă din 3.500 de soldați și blindate, printre care tancuri Abrams, va fi desfășurată prin rotație în alte șase țări membre ale NATO — Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România și Ungaria.

Misiunea sa se înscrie în operațiunea „Atlantic Resolve”, decisă de administrația Obama după anexarea Crimeii de către Rusia, în primăvara anului 2014. În discursurile șefei executivului polonez, ambasadorului american Paul James și ale generalilor americani și polonezi prezenți sâmbătă la Zagan, Rusia nu a fost amintită ca sursă a unei potențiale amenințări.

În schimb, acest lucru a fost făcut de ministrul polonez al apărării Antoni Macierewicz, care a amintit de războiul dintre Rusia și Georgia din 2007, de catastrofa aeriană de la Smolensk din aprilie 2010 în care au murit președintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski, și alți zeci de înalți oficiali polonezi, de conflictul din Ucraina și de „agresiuni cibernetice și politice” contra țărilor baltice. 

„Noi considerăm acest lucru o amenințare la adresa noastră”, a reacționat imediat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. „Este vorba de operațiune care amenință interesele noastre, securitatea noastră”, a afirmat el. „O terță țară își consolidează prezența militară la granițele noastre în Europa. Nici nu este o țară europeană”, a subliniat Dmitri Peskov, fără a cita explicit SUA.