Deținuții condamnați recrutați de Rusia nu mai primesc grațierile promise

Ala Găină

Recruții din armata rusă scoși din închisori nu mai primesc nici grațieri, nici plățile integrale promise pentru că au luptat în Ucraina, au relatat publicația independentă rusă IStories și Kyiv Independent.

Deținuților, chiar și celor condamnați pentru infracțiuni violente, li s-a promis o grațiere după încheierea unui contract militar de șase luni. Cei mai mulți dintre recruții condamnați care serveau în armata rusă au fost repartizați în unitățile de asalt Storm Z, fiind efectiv folosiți drept carne de tun și suferind pierderi grele.

Situația s-a schimbat în septembrie 2023, când Storm Z a fost înlocuită cu formațiunile Storm V, potrivit BBC. Se pare că aceste noi unități au condiții diferite, deoarece contractul este semnat pentru un an în loc de șase luni și este prelungit automat.

„Conform documentelor pe care le aveți, sunteți eliberați condiționat. Totul este exact la fel ca în cazul soldaților prin contract, dar nu mai există grațiere și veți servi până la sfârșitul operațiunii militare speciale”, se spune într-un mesaj postat pe un grup online folosit de rudele condamnaților, potrivit BBC.